AMD Ryzen 8000 APU процесори, 3nm процес технологија и иднината со хибридни јадра!

Zen архитектурните APU, со кодно име Strix Point, кои ќе бидат вклучени во серијата Ryzen 8000, можат да бидат со процес на производство од 3nm и хибридни јадра.

Почнувајќи со Зен 5, AMD може да додаде процесори од 3nm со хибриден основен дизајн во својата серија APU. Ова ќе претставува сериозен предизвик за претстојниот чип Alder Lake на Intel. Бидејќи, според уделот на Китгуру, ЗЕН архитектурните APU се вклучени во AMD Ryzen 8000; 8 ќе излезат со високи перформанси, 4 со хибридни јадра со висока ефикасност. Исто така, се вели дека технологијата на 3nm процеси може да започне со AMD Ryzen 8000 APU, со кодно име Strix Point.

Иако ни претстои долг пат за архитектурата Zen 5, новите гласини од некои страници не се јасно потврдени во оваа фаза. Меѓу овие гласини има и шпекулации дека ќе има нов потсистем на меморија со Zen 5, но не би било правилно да се пристапи кон оваа информација со сигурност. Во еден од извештаите споделени од различни извори, се споменува дека „Strix Point“ AMD Ryzen 8000 APU ќе бидат објавени во 2024 година и ќе бидат произведени на TSMC N3. Извештајот исто така објасни дека поради недостаток на чипови во плановите на AMD за процесорите во серијата Warhol, што беше предмет на гласините, работата повеќе не може да се продолжи. Доколку Warhol моментално е без работа за AMD, ажурираната верзија на архитектурата Zen 3 (XT) се очекува да биде серијата Ryzen 6000, додека Зен 4 е серијата Ryzen 7000 и Zen 5 е серијата Ryzen 8000.

Сè уште сме далеку од тоа да видиме официјално соопштение за Strix Point APU, за кои се тврди дека ќе бидат објавени во 2024 година. Во период од 3 години, многу работи можат да се променат во индустријата, особено со моменталниот недостаток на чип со кој се соочуваме. Не заборавајте да ги наведете вашите размислувања за оваа тема во коментарите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments