Телеком оператори поради кризата сакаат одложување на доделувањето радиофреквенции за 5G

Телеком оператори поради кризата сакаат одложување на доделувањето радиофреквенции за 5G

Агенцијата за електронски комуникации спроведе јавна расправа за воведување на 5G технологија во Македонија. Двата оператора сакаат да ја одложат постапката за доделување радиофреквенции за 5G за 2021 година.Додека компанијата ЕОЛО смета дека таа треба да се спроведе во најскоро време.

АЕК најавува дека постапката за доделување одобренија за 5G технологија започнува на крајот на 2020 година и ќе се одвива преку аукција при што ќе се понудат поединечни одобренија.

 АЕК треба да распише тендер до крајот на 2020 година.Со започнување на постапката се зголемува и можноста за зголемување на конкуренцијата и од други заинтересирани страни а секако и дека трет мрежен оператор е и една од целите на АЕК.

Операторите Intracom Telecom, НЕОТЕЛ, Македонски Телеком,А1 Македонија сепак не се заинтересирани за цел опсег,туку за дел од опсегот па затоа и такви одобренија ќе се доделуваат.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments