Tesla рекламира уште еден профитабилен квартал со поттик од регулаторните кредити.

Tesla заработи профит од 331 милиони долари во третиот квартал на 2020 година.

Tesla оствари профит од 331 милиони долари во третиот квартал на 2020 година, петти последователен профитабилен квартал и знак дека производителот на електрични автомобили напредува. Профитот на овој квартал е повеќе од двојно поголем од третиот квартал минатата година.

Tesla оствари приход од 8,7771 милијарди долари, остварен од продажба на складирање на енергија од 579 милиони долари и приход од услуги од 581 милиони долари. Тесла сепак не беше чисто профитабилен врз основа на нејзината продажба. Исто така, продаде регулаторни кредити во вредност од 397 милиони УСД во кварталот, што е намалување од рекордните 428 милиони УСД во кредитите што ги продаде во текот на К-2 оваа година.


Тесла испорача 139.300 возила овој квартал, надминувајќи го претходниот рекорд на компанијата од 112.000 испораки на возила во четвртиот квартал од 2019 година. Тесла, исто така, произведе 145.036 возила во текот на третиот квартал, драстично зголемување во однос на 82.272 возила што беа направени во текот на вториот квартал на годината кога фабриката со седиште во Калифорнија во компанијата Фремонт беше затворена седум недели поради пандемијата КОВИД-19.

Во е-пошта испратена до вработените на 7-ми октомври, Elon Musk двојно се намали на ветувањето дека ќе испорача 500,000 возила до крајот на 2020 година или 36% повеќе во однос на 2019 година. Досега, компанијата испратила само 318,350 автомобили до клиенти; четвртиот квартал мора да биде испад, со 181.650 испораки, за да се исполни таа цел.

Tesla неодамна започна да ги намалува трошоците. Компанијата тивко ја отстрани својата политика за враќање според која новите купувачи на нејзините електрични возила можеа да ги вратат за целосна наплата во рок од седум дена. И го намали гарантното покритие за користени автомобили од четири години или 50 000 милји до една година или 10 000 милји.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments