TikTok 18 месеци собира доверливи информации

TikTok 18 месеци собира доверливи информации од паметните телефони со Android

Експертите од Wall Street Journal спроведоа независна истрага за да утврдат дали апликацијата ги крши нормалните практики за чување лични податоци на корисниците.

Резултатите се прилично љубопитни и откриваат дека обвиненијата против TikTok се основани, бидејќи кршат едно од најважните правила на екосистемот „Андроид“.

Излегува дека мобилната апликација нелегално собирала информации за адресите MAC на корисниците.

Оваа практика трае најмалку 18 месеци. Овие податоци се единствени идентификатори за паметни телефони што можат да се користат за дистрибуција на реклами и за следење на активноста на корисниците.

App Store и Google Play воведоа забрана за собирање MAC адреси од апликации пред пет години.

Сепак, излегува дека TikTok ја експлоатира ранливоста што им овозможува пристап до такви информации. Комплетниот список со наслови од Google Play користејќи ја оваа практика вклучува скоро 350 апликации.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments