TSMC ќе изгради шест фабрики за чипови во Аризона!

Барајќи решение за глобалниот недостиг на чипови, TSMC планира да основа шест фабрики за чипови во Аризона.

Глобалните производители на чипови трошат огромни трошоци за ублажување на тековниот недостиг на чипови, но и покрај големите вложени пари, сепак е потребно време за да се реши проблемот. Во врска со ова, извршниот директор на Intel, Пат Гелсингер, изјави дека им требаат неколку години за да ги исполнат сегашните барања. TSMC, која продолжува со своите активности во оваа насока, планира да воспостави неколку дополнителни капацитети за производство на чипови во Аризона.

Производителот на чипови објави во мај 2020 година дека одвои буџет од 12 милијарди долари за изградба на нова фабрика во Аризона. Кога ќе заврши изградбата, фабриката се очекува да произведува 20,000 5nm полупроводнички плочи месечно, создавајќи високо-технолошки можности за работа за приближно 1.600 луѓе. Покрај тоа, TSMC планира да основа нови производствени капацитети покрај оваа фабрика. Производствената компанија се подготвува да изгради уште пет нови фабрики во Аризона, според Ројтерс.

Според извештајот, изградбата на шест фабрики што TMSC планира да ги изгради ќе се случи во следните три години. Сепак, вреди да се напомене дека овој период не е определено време утврдено од компанијата. TSMC исто така ќе објави официјални изјави на оваа тема по донесувањето на конечните одлуки. Освен тоа, компанијата објави дека планира да потроши 100 милијарди долари на експанзија и проекти за истражување и развој во следните три години. Покрај TSMC, Intel планира да потроши и 3,5 милијарди долари за надградба на своите капацитети за производство на чипови во Ново Мексико.

Конечно, треба да се напомене дека сè уште не е познато колкав дополнителен капацитет за производство ќе донесат новите фабрики на TSMC. Покрај тоа, компанијата сè уште не објавила која технологија на производство ќе се користи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments