Третина од гејмерите доживеале хакерство на нивните сметки за игри на Интернет.

Видео игрите не се ослободени од хакерски напади, со тоа автоматски не се ни гејмерите, покажува истражувањето спроведено од „Атлас ВПН“, компанија специјализирана за одржување на приватноста на Интернет.

Имено, бројките покажуваат дека дури 38 проценти од гејмерите доживеале хакерски напад барем еднаш додека играле видео игри. Овие податоци се загрижувачки, но не изненадуваат затоа што има приближно 700 милиони гејмери ​​во светот, кои играат видео игри на дневна основа. Тие користат мобилни уреди, конзоли, компјутери … за да се забавуваат.

Се разбира, тие не се заштитени во секое време, ниту пак знаат во секое време дека ги мамат во разни нешта. Најчести жртви се помладите, како и оние кои сакаат кратенки да постигнат одредена цел, така што тие не бараат премногу, туку едноставно прифаќаат понуди што се премногу добри за да бидат вистинити.

Можеби бројките се уште се покатастрофални затоа што овие податоци се базираат на одговори на гејмери ​​поврзани со игри создадени од Ditch the Label и Habbo, како и оние собрани од Jiayan “Jenny” Shi. Исто така, бројките се врзани исклучиво преку онлајн игри, така што не се вклучени сите оние кои играат „офлајн“, иако сепак можат да бидат жртви на хакерски напади.

Но, хакерските напади не се единствената злоупотреба и негативност што ја трпат гејмерите. На пример, жртви на „тролање“ биле 64 проценти од гејмерите, насочена злоупотреба или „малтретирање” доживеале 57 проценти, говор на омраза исто така 57 проценти, закани 47 проценти, несакан сексуален контакт 40 проценти и веднаш под хакирање 34 проценти биле жртви на откривање на лични информации.

Од сето ова е јасно дека издавачите, како и оние кои нудат гејмерски платформи, сепак треба да вложат повеќе во безбедноста, исто како што гејмерите треба да бидат пообразовани за да избегнат напади, односно да ги пријават сите оние што ги контактираат на несакан начин.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments