Турција успешно тестираше „летачки автомобил“

Турција успешно тестираше „летачки автомобил“

Цезери ќе лета на надморска височина од 2000 m со брзина до 100 km / h

Турската компанија Baykar Defense објави дека успешно го тестирала „летечкиот автомобил“ Цезери, како што претпочитаат да го нарекуваат самите развивачи. Иако однадвор, возилото повеќе личи на голем дрон.

Цезери е дизајниран и произведен од турски инженери. За време на тестовите, прототипот со тежина од 230 кг беше подигнат на висина од 10 метри. „Во блиска иднина, планираме да создадеме пософистицирани прототипи и да летаме со екипаж“, рече Селчук Бајрактар, главен директор за технологија на компанијата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments