Twitch ја појаснува својата забрана за тероризам и екстремистичка содржина.

Не ви е дозволено да го објавувате тој материјал, дури и ако го осудувате.

Twitch ги ажурираше упатствата за заедницата, правилата што ја регулираат страницата, за да се разјасни забраната за терористичка и екстремистичка содржина. Потегот се чини дека е со цел да се зајакне неговиот јазик околу тој вид материјал.

Еве што додаде, по Engadget:

Twitch does not allow content that depicts, glorifies, encourages, or supports terrorism, or violent extremist actors or acts. This includes threatening to or encouraging others to commit acts that would result in serious physical harm to groups of people or significant property destruction. You may not display or link terrorist or extremist propaganda, including graphic pictures or footage of terrorist or extremist violence, even for the purposes of denouncing such content.

Ажурирањето на упатствата за заедницата е паметен начин за Twitch дополнително да разјасни како планира да се справи со навредливиот материјал во иднина. Оваа нова дефиниција за терористичка и екстремистичка содржина е интересна бидејќи е всушност доста општа: лесно е да се замисли оваа логика да се применува за да се забранат, да речеме, прикази на насилството на белите врховисти на платформата.

Сè што рече, она што е најинтересно за ова ажурирање се крие во последната линија на новиот текст: „Вие не може да прикажувате или да поврзувате терористичка или екстремистичка пропаганда, вклучително и графички слики или снимки од терористичко или екстремистичко насилство, дури и со цел да се осуди таква содржина “. (Мој акцент.) Тоа е сосема јасно. Не ви е дозволено да објавувате какво било екстремистичко насилство на платформата, дури и ако вашата цел е да ги едуцирате своите гледачи.
Beе биде интересно да се види кои канали го оспоруваат новиот јазик. Можам да видам дека тоа е потенцијален проблем за новинските организации што пренесуваат настани и протести на теренот – што ако се случи друг Шарлотсвил? Дали каналите што го пренесуваат настанот ќе бидат забранети? Тоа е отворено прашање. Дури и да е така, тоа е паметен начин компанијата да заземе став за прашање што вообичаено ги мачи другите платформи на социјалните медиуми. Важно е да се запамети дека само пред една година човек се пренесуваше во живо на Твич, напаѓајќи синагога во Германија.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments