Твитовите на Huawei ќе дебитираат со своите уреди Mate 40 на 22-ри октомври.

Телефоните може да бидат последните на Huawei со чипови Кирин, поради ограничувањата во трговијата во САД.

Huawei објави на Twitter дека ќе ја открие својата серија Mate 40 на 22-ри октомври, веројатно последниот од нејзините телефони што има чипови Kirin – барем во догледна иднина – поради постојаниот економски притисок од САД.

Richard Yu, извршен директор на потрошувачката деловна единица на Huawei, на конференција на 7-ми август рече дека „оваа година може да биде последната генерација на чипови од висока класа на Huawei Kirin“. САД го обвинија Huawei за изградба на задните врати во мрежната инфраструктура, наводно за да им помогне на кинеската влада за шпионирање Huawei ги негираше обвинувањата на администрацијата на Trump за шпионирање.

Но, администрацијата на Trump ги стави Huawei и 114 нејзини филијали на својата листа на ентитети во мај 2019 година, што значеше дека американските фирми не биле во можност да и продаваат технологија на компанијата без изречно одобрение на американската влада.


Исто така, тоа значи дека на Google му беше забрането да прави деловни активности со Huawei, спречувајќи ја Huawei да добие лиценца за Android и да ги држи апликациите на Google далеку од уредите Huawei. Во мај, Министерството за трговија на САД издаде изменето правило за извоз за да ги блокира пратките на полупроводници до Huawei.

Ова правило за извоз ги спречи странските производители на полупроводници кои користат американски софтвер и технологија во работењето да ги испраќаат своите производи до Huawei, освен ако не добијат прво лиценца од САД. Компанијата за производство на полупроводници во Тајван (TSMC), најголемиот производител на полупроводници во светот, наводно, ги запрела нарачките за единицата HiSilicon на Huawei во мај по новото правило на САД.

Засега нема информации кога уредите Mate 40 ќе им бидат испорачани на клиентите, но гласините сугерираат дека Huawei ќе ги претстави изданијата Mate 40 и Mate 40 Pro. Mate 40 Pro се очекува да има 6,7-инчен екран, а Mate 40 ќе влезе на 6,5 инчи. Андроид авторитет вели дека уредите може да имаат цена од 1.200 до 1.300 евра (или од 1400 до 1500 американски долари).

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments