Твитер и Белата куќа ги негираат тврдењата дека истражувач го хакирал профилот на Трамп.

Истражувач тврди дека лозинката на Трамп била „мага2020!“.

Истражувач за безбедност тврди дека тој го хакирал профилот на претседателот Доналд Трамп на Твитер на почетокот на овој месец, претпоставувајќи дека неговата лозинка е „maga2020!“ и евентуално објавување на твит каде Трамп се сфати сериозно за сатиричен напис. Холандскиот весник де Фолксрант и списанието Вриј Недерланд ја објавија веста порано денес, повикувајќи се на слики од екранот и интервјуа со истражувачот Виктор Геверс.

Но, кога стигнаа за коментар, и Твитер и Белата куќа енергично го негираа тврдењето.

„Не видовме докази за да го потврдиме ова тврдење, вклучително и од написот објавен во Холандија денес“, изјави портпаролот на Твитер. „Проактивно спроведувавме мерки за безбедност на сметката за назначена група на профили на Твитер од висок профил, поврзани со изборите во САД, вклучувајќи ги и федералните владини гранки“.

Заменик-секретарот за печат на Белата куќа, исто така, го негираше извештајот. „Апсолутно не е точно“, рече тој, „но ние не коментираме за безбедносните процедури околу сметките на претседателот на социјалните мрежи“.

Вриј Недерланд минатиот месец објави дека Геверс и уште двајца хакери успешно го прекршиле профилот на Трамп на Твитер во октомври 2016 година. Според неговиот нов извештај, Геверс одлучил да изврши нов тест за безбедност во 2020 година со вклучување на старата лозинка. Таа лозинка („ја поправивте“) не работеше, но Геверс откри дека Трамп немал можност за проверка од два фактори – извонредна слабост за огромна важна сметка. Претпостави уште неколку лозинки и доби пристап по уште пет обиди.

Твитер не прецизираше кои безбедносни мерки биле спроведени за сметката на Трамп. Компанијата започна да бара силни лозинки и сериозно да ја охрабрува двофакторната безбедност во септември по кршење на неколку сметки од висок профил, но теоретски е можно кампањата Трамп да ја оневозможи таа дополнителна мерка.

Вриј Недерланд исто така сугерира дека Геверс бил одговорен за чудниот твит испратен од Трамп на 16-ти октомври. На твитот се цитираше сатиричната публикација „Пчелата Вавилон“ во очигледно сериозно својство. Геверс очигледно не би му го потврдил тоа на Вриј Недерланд, но тој рече дека ако го сторил тоа, тогаш „Трамп ќе треба или да признае дека никогаш не го прочитал написот за„ Пчела Вавилон “и не го објавил овој твит со срамоти, ИЛИ ќе треба да признае дека некој го објави твитот “.

Трамп за време на говорот претходно оваа недела тврдеше дека „никој не се пробива“, освен од некој со „197 коефициент на интелигенција“ и „околу 15 проценти од вашата лозинка“. Трамп претходно призна дека хакер го прекршил својот профил на Твитер во 2013 година.

Геверс – почитуван експерт за безбедност и ко-основач на непрофитната фондација ГДИ – вели дека направил бројни обиди да го контактира Трамп за ранливоста. де Фолксрант известува дека Американската тајна служба во Холандија дошла до Геверс и „сериозно го сфатила извештајот“, според преписката што ја виделе новинарите. (Портпарол на американската тајна служба одби да ги коментира тврдењата, насочувајќи нè кон Белата куќа.) Геверс рече дека тој исто така се обидел да контактира со Твитер повеќе пати со „нула среќа“.

Геверс не потврди дали му испратил твит на „Бабилон пчела“. Но, тој вели дека и покрај тоа што доби пристап до сметката на Трамп, тој не направил измени во неа. „Тоа не е етичко и оди предалеку. Тоа не е опфатено со одговорно откривање / координирано откривање на ранливост “, рече тој. „Или, на обичен англиски јазик, дик потег“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments