Uber го продава својот бизнис со летачки такси Elevate.

„Uber“ дава се од себе за да го врати својот бизнис и да се извлече од големи финансиски загуби.

 Со таа цел, тој се обидува да го затегне појасот што е можно повеќе и да се „ослободи“ од сите периферни аспекти на бизнисот што трошат само пари. Затоа, не е изненадувачки што дивизијата што се занимава со развој на летачки такси Uber Elevate беше на тапет.

Интересно е што Uber не одлучи едноставно да ја затвори таа поделба. Наместо тоа, тој реши да го продаде, па дури и најде купувач – Joby Aviation. Станува збор за стартап компанија посветена на производство на мали авиони со вертикално полетување, тоа е се што се знае за оваа компанија.

Засега е непознато кој ќе биде финансискиот аспект на оваа продажба, или како Joby Aviation ќе го користи Elevate, но едно е сигурно – идејата за летање такси може да не се реализира веќе некое време, но (барем засега) не е одбиена.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments