Uber обвинет во судска постапка за малтретирање на возачи во својата апликација за поддршка на Prop 22.

Адвокат на возачите вели дека пораките го кршат законот во Калифорнија.

Возачите на Uber во Калифорнија ја тужат компанијата за споделување возења, тврдејќи дека „постојаниот бран“ на пораки во нејзината апликација ги крши работничките права. Групата возачи бара казни до 260 милиони УСД, велејќи во соопштението за јавноста дека Uber „незаконски ја користи својата економска моќ над своите возачи со седиште во Калифорнија, притискајќи ги да ја поддржат кампањата Yes on 22“.

Возачите велат дека добивале пораки со написи „Prop 22 is progress“ и дека добиле предупредувања во апликацијата за тоа што би се случило доколку Prop 22 не успее. Тие треба да кликнат на „OK“ пред да можат да се движат напред во апликацијата. „Речиси секогаш кога ќе се најавуваме, се храниме со повеќе еднострани информации за да нè притискаме да го поддржуваме Prop 22“, рече во изјавата Бен Валдез, возач на „Uber“ и еден од тужителите во случајот. Тоа вклучува видеа во апликации на возачи кои зборуваат зошто „Prop 22 би направил разлика“, зајакнувајќи го ставот на Uber дека мерката треба да помине.

Калифорнискиот закон забранува работодавци да се обидат да влијаат врз политичките активности на вработените со закана за губење на работното место, се вели во соопштението за печатот. Судската постапка, има за цел како што ги нарекува погрешните напори на „Uber“ да им диктира на своите возачи како треба да гласаат на претстојните избори. Но, не е јасно дали законот би се однесувал на возачите на Uber, сите тие се независни изведувачи, а не вработени – самиот статус што е предмет на дебата во битката за Prop 22.

„Да бидеме апсолутно јасни“, рече адвокатот Дејвид Лоу, од Руди, Екселрод, Зиф и Лоу, во соопштението со кое ја најави тужбата. „Заканите на Uber и постојаното прогонство на Prop 22 на апликација што возачите мора да ја користат за да ја завршат својата работа имаат една цел: да ги принудат возачите да ја поддржат политичката битка на Uber за да им се одземе заштитата на работното место.

„Prop 22“, иницијатива за гласање во ноември во Калифорнија, ќе ги ослободи компаниите како „Uber“, „Lyft“ и „DoorDash“ од законот на државата Калифорнија, според кој тие треба да ги класифицираат своите работници како вработени. Возачите за Uber се класифицираат како независни изведувачи кои немаат право на плата за прекувремена работа, платено боледување или други бенефиции. Компаниите потрошија повеќе од 186 милиони долари на кампања за поддршка на Prop 22.

Работниците бараат забрана за да спречат Uber да покаже дополнителни пораки Prop 22 до возачите во апликацијата. Тужбата е поднесена во Врховниот суд во Сан Франциско, согласно законот за главни јавни правобранители во Калифорнија, кој им овозможува на вработените да тужат во име на државата, рече Лоу. Во тужбата се тврди дека „Uber“ им рекол на работниците дека 72 проценти од нејзините возачи планираат да гласаат „да“ на „Prop 22“, што според работниците е „лажно “. Компанијата вели дека истражувањето било спроведено во мај и јуни, пред да има пораки во апликацијата.

„Ова е апсурдна тужба, без заслуги, поднесена само за внимание на печатот и без да се земат предвид фактите“, рече портпаролот на Uber. „Не може да го одвлекува вниманието од вистината: дека огромното мнозинство возачи го поддржуваат Prop 22 и имаат со месеци, затоа што знаат дека тоа ќе им го подобри животот и ќе го заштити начинот на кој претпочитаат да работат“.

Но, ова не е првпат Uber да биде повикуван на агресивно испраќање пораки околу Prop 22. На почетокот на овој месец, пред корисниците на апликацијата од Калифорнија да можат да повикаат на возење, тие мораа да „потврдат“ дека ќе виделе порака што ја опишува како времињата на чекање и цените ќе се зголемат ако не се помине Prop 22 (текстот подоцна беше променет во „продолжи да вози“). Минатата недела, корисниците на Uber се пожалија на социјалните мрежи за известувањата во апликациите во кои се наведува дека „Prop 22 ќе спаси животи“, со очигледна повреда на договорот за развој на апликации на Apple, кој забранува испраќање „несакана порака до клиенти, вклучувајќи […] Push Notifications.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments