Uber сè уште претрпува со COVID, иако работите изгледаат малку подобро.

Бруто резервациите на компанијата паднаа само за 10% од година во година, во споредба со поголемите падови во претходните квартали.

Убер сè уште трпи од COVID-19, бидејќи бесната пандемија продолжува да го повлекува бизнисот со влечење на компанијата надолу. UBER изгуби 1,1 милијарда долари во последните три месеци, со прилагодените нето приходи намалени за 20 проценти во споредба со третиот квартал од 2019 година.

Бруто резервациите во одделот за возење возила или износот на пари што ги зема пред да им плати на возачите, паднаа за 50 проценти од година во година. Тоа е мрачна позиција, но исто така и стабилно подобрување во однос на вториот квартал, во кој бизнисот со превоз на возила на Uber беше намален за 73 проценти од година во година. Сепак, немаше погрешно влијание на пандемијата на коронавирусот врз основната дејност на транспорт на компанијата. Uber донесе прилагодени приходи од 2,8 милијарди долари, што претставува пад од 18 проценти од година во година.


Но, компанијата гледа светло на крајот од тунелот. „Сите рани докази што ги гледаме, стануваат сè појасни дека станува збор за тоа кога, а не дали, нашиот бизнис за мобилност ќе закрепне“, рече извршниот директор на Uber, Дара Хосорошахи, во повик со инвеститори.

Испораката продолжува да биде светло место за компанијата. Бруто резервациите во Uber Eats пораснаа за 135% од година во година, благодарение на зголемената побарувачка за достава на храна и намирници. Uber ги проширува своите опции за испорака бидејќи пандемијата на коронавируси продолжува да го удира својот основен бизнис со поздравување. Компанијата ги купи Postmates за 2,65 милијарди долари, а неодамна започна и услуга за достава на намирници по нарачка во Латинска Америка и Канада, како дел од аквизицијата на Cornershop.

„Мое верување е дека опашката на ветрот зад оваа категорија е толку силна што можеме да продолжиме да даваме исклучителен раст“, ​​рече Хосорошахи.

Не беше толку мрачна четвртина како првите три месеци, во која нето-загубата на Uber беше 2,9 милијарди долари. Ниту беше лошо како вториот квартал. Но, тоа беше знак дека широко распространетите наредби за исклучување поради пандемијата и зголемувањето на бројот на случаи со COVID-19 на многу пазари, пред се во САД, продолжува да ги намалува финансиите на компанијата.

Компанијата оствари голема победа во Калифорнија, каде нејзината мерка за гласање „Prop 22“ победи со голема разлика. Хосорошахи разговараше за градење на таа победа со залагање за слични мерки на национално и глобално ниво.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments