САД и седум други земји го потпишуваат Договорот Артемис на НАСА за да постават правила за истражување на Месечината.

Најголемиот партнер на НАСА, Русија, не е на списокот.

Денес, НАСА објави дека осум земји – вклучувајќи ги и Соединетите држави – потпишаа меѓународен договор познат како Артемида спогодби, формирајќи ја она што НАСА го нарекува широка и разновидна коалиција на нации посветена на стандардизирано истражување на Месечината.

НАСА ја објави својата намера да ги создаде Артемидските спогодби уште во мај, откако соработуваше со американскиот Стејт департмент и Националниот вселенски совет за да се изготви предлог пакет правила за истражување на Месечината. Името на документот се однесува на програмата Артемис на НАСА, амбициозна иницијатива која има за цел да ги испрати првата жена и следниот маж на Месечината. НАСА се надева дека ќе соработува со повеќе земји за оваа програма, а агенцијата го создаде Договорот Артемис за да се осигура дека другите нации би можеле да се договорат за најдобрите практики за испраќање роботи и луѓе на Месечината.

НАСА го објави нацртот на спогодбите до другите земји што одгледуваат вселената и откако го добија нивниот придонес, агенцијата излезе со последниот документ, кој вклучува стандарди за работи како рударството на Месечината и како да се справат со конфликтите на површината на Месечината. Администраторот на НАСА, Jimим Бриденстин, вели дека главната цел е да ги натера сите на истата страница за истражување на Месечината и да се тргнат од какви било идни меѓународни недоразбирања или конфликти. „Кога размислуваме за спогодбите од Артемида, она што се обидуваме да го направиме е да воспоставиме норми на однесување за кои секоја нација може да се согласи“, рече Бриденстин за време на повик за печатот пред објавувањето.

Седумте држави што потпишаа заедно со САД се: Австралија, Канада, Јапонија, Луксембург, Италија, Велика Британија и Обединетите Арапски Емирати. НАСА вели дека разговарала и со други земји заинтересирани за потпишување, но овие седум нации можеа најбрзо да го поминат меѓуагенцискиот процес. Тоа значи дека повеќе земји би можеле да се потпишат на договорите многу скоро – дури и пред крајот на годината, според НАСА. „Оваа прва објава е почеток, а не крај на пристапувањето на нациите кон Договорите“, рече Мајк Голд, вршител на должноста соработник администратор на НАСА за канцеларијата за меѓународни и меѓуагенциски односи, за време на брифингот.

Особено отсутна од првичната листа е Русија, најголемиот партнер на НАСА во човечки вселенски летови и Меѓународната вселенска станица. Дмитриј Рогозин, шеф на вселенската програма на Русија, јасно стави до знаење дека не е aубител на спогодбите или на програмата Артемис на НАСА. Кога НАСА прв ги објави договорите, Рогозин го спореди со лунарна „инвазија“. И само вчера, Рогозин рече за време на панелот на Меѓународниот астронаутички конгрес дека програмата Артемис е „премногу американско-центрична“.

Кина, друга голема вселенска моќ, исто така е отсутна, иако НАСА одамна е ограничена да соработува или да соработува директно со земјата за вселенски проекти поради законот донесен од Конгресот. Законот ќе мора да се промени за НАСА да и пристапи на Кина, вели Бриденстин. „Доколку однесувањето на Кина се измени на начин на кој Конгресот – републиканците и демократите – се обединат и велат:„ Видете, ние сакаме да ја ангажираме Кина “, НАСА е подготвена“, рече Бриденстин. „Но, во овој момент, тоа едноставно не е во картичките и ние во НАСА секогаш ќе го следиме законот“.

Долго пред создавањето на Спогодбите од Артемида, земјите низ целиот свет веќе потпишаа голем меѓународен договор фокусиран на тоа како да се истражи вселената. Познат како Договор за вселената, договорот стапи на сила во 1967 година, со кој се утврдува дека истражувањето на вселената треба да биде мирна вежба. Исто така, се вели дека земјите не треба да ставаат оружје за масовно уништување во вселената и дека нациите, меѓу другите одредби, не треба да тврдат за другите светови.

Сепак, Договорот за вселената е прилично нејасен – намерно така – што значи дека има многу простор за толкување на различни клаузули. Целта на спогодбите од Артемида е да се обезбеди малку поголема јасност за тоа како САД сакаат да ја истражат Месечината без да поминат низ бавниот процес на донесување договори. „Ова го правиме во согласност со Договорот за вселената“, рече Бриденстин, додавајќи дека НАСА се обидува да „создаде динамика каде што може да се спроведе Договорот за вселената“.

Една голема работа што НАСА сакаше да ја разјасни во спогодбите е дека земјите можат да поседуваат и да користат ресурси што се добиени од Месечината. Како дел од програмата Артемис, НАСА се надева дека ќе извлече лунарни материјали, како што се нечистотијата на Месечината или водениот мраз, за ​​кои се смета дека демнат во сенките на месечевите кратери. Договорот за вселената им забранува на нациите да се жалат на друго планетарно тело, но политиката на САД е дека земјите и компаниите можат да ги поседуваат материјалите што ги извлекуваат од другите светови. „Членот II од Договорот за вселената вели дека не можете да ја присвојувате Месечината за национален суверенитет“, рече Бриденстин. „Ние целосно се согласуваме со тоа и го прифаќаме. Ние исто така веруваме дека, исто како и во океанот, можете да извлечете ресурси од океанот. Но, тоа не значи дека сте сопственик на океанот. Треба да бидете во можност да извлечете ресурси од Месечината. Сопственик на ресурсите, но не и сопственост на Месечината “.

Тоа е толкување на Договорот за вселената за кој не може секој да се согласи. Пар истражувачи кои пишуваа во списанието „Сајанс“ минатата недела ги повикаа земјите да проговорат за нивните забелешки на ова толкување и дека Соединетите држави треба да поминат низ процесот на договорот на Обединетите нации со цел да преговараат за рударството во вселената. „Акциите на НАСА мора да се согледаат за тоа што се – здружени, стратешки напори за пренасочување на меѓународната вселенска соработка во корист на краткорочните комерцијални интереси на САД, со малку внимание на ризиците“, напишаа истражувачите во „Сајанс“.

Договорите наведуваат други работи како „безбедносните зони“ – области утврдени каде се работи на Месечината и каде што другите земји не треба да се мешаат. Договорите исто така повикуваат на заштита на местата со наследство, што би можело да значи региони каде што слетачите на Аполо на НАСА ја допреа месечината. Документот допира до прашања за транспарентност, споделување на податоци, регистрација на вселенски објекти и многу повеќе.

Друга тема што ја разгледуваат спогодбите е идејата за интероперабилност – леталата од разни земји треба да бидат дизајнирани и изградени за да работат со хардвер од нации од целиот свет. Ова е нешто за што дури и земјите кои не се потпишале на договорите можат да се договорат. Вчера, рускиот Рогозин повика НАСА да дизајнира еден од нејзините главни елементи на Артемида – вселенска станица за обиколување на Месечината, наречена Портал – за идните руски возила да се прицврстат на станицата.

На крајот на краиштата, Артемидските спогодби сè уште се само збир на упатства, без какви било дефинирани механизми за спроведување. Нема вистински последици ако некоја земја го потпише договорот и прекрши една од одредбите. Сепак, Бриденстин се надева дека вклучувањето на други нации ќе биде доволно за да се осигура дека земјите ќе се однесуваат во согласност со договорите. „Мислам дека може да се изврши голем притисок врз земјите што ќе изберат да бидат дел од програмата Артемида, но потоа не играат според правилата“, рече тој.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments