Valve ќе плати 4 милиони оштета поради прекршување на политиката за патенти!

Valve, кого е тужен за дизајнот на контролорот Steam, ќе и плати 4 милиони долари на компанијата SCUF во сопственост на Corsair за кршење на патентот.

Valve беше казнет од судот за уредот Steam контролер, кој го развиваше долго време, но го запре производството во 2019 година. Членовите на одборот во тужбата поднесена од SCUF, каде Corsair произведува опрема за контрола на игри, потврдија дека контролните површини на задниот дел од контролорот Steam припаѓаат на лиценциран дизајн на SCUF. Обвинет како виновен, Valve е казнет со 4 милиони долари.

SCUF, производител на врвни контролери за перформанси во сопственост на Corsair и „широко портфолио на патенти“, го предупреди Valve за дизајнот на Steam Controller во 2014 година и го обвини за удвојување на механизмот на крилото/активирањето на задниот дел на уредот.

Valve Patent İhlali

Игнорирајќи го ова предупредување од SCUF, Valve ги објави Steam Controllers во 2015 година и продолжи да произведува 1,6 милиони единици пред да го постави овој хардвер во 2019 година. Потоа, водејќи го случајот на суд, SCUF се покажа во право по многу години. Матичната компанија Corsair преку соопштение оваа недела објави дека исходот од тужбата е во нејзина корист. Членовите на судот наредија обештетување од 4 милиони американски долари на фирмата SCUF поврзана со Corsair за намерно кршење на патентот на Valve со контролорот Steam.

Адвокатите на SCUF го обвинија Valve за злоупотреба на доминација и копирање на овој дизајн на контролорот, и покрај ризикот. „Valve знаеше дека неговото однесување повлекува неразумен ризик од кршење на политиката, но сепак продолжи да крши“, вели адвокатот на SCUF, Робер Бекер.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments