Велика Британија ги исфрла сите 5G компоненти

Велика Британија ги исфрла сите 5G компоненти на Huawei

Британските даватели на мобилни услуги добија забрана од националните власти да купуваат опрема од Huawei за 5G мрежата по 31 декември.

Тие исто така имаат рок до 2027 година да ги отстранат сите технички компоненти на кинеските производители од нивните постројки најдоцна до 2027 година.

Одлуката ја соопшти на парламентот ресорниот министер Оливер Дауден, најави Би-Би-Си.

Мерката следи по санкциите наметнати на Кина од страна на Вашингтон, тврдејќи дека станува збор за закана за националната безбедност, што Huawei ги негира.

„Ова не беше лесна одлука, но тоа е правилна одлука и за британските телекомуникациски оператори и за националната безбедност и за нашата економија, како на краток така и на долг рок“, рече тој.

Бидејќи санкциите на САД важат само за идна опрема, мерките не важат за технологијата 2, 3Г и 4Г на Huawei. Мерките се применуваат и за широкопојасната интернет опрема на Huawei.

Министерот исто така рече дека Велика Британија има намера да спречи земјата да стане зависна од Nokia како единствен снабдувач на опрема.

Во јануари, Велика Британија последен пат ја испита улогата на Huawei во инфраструктурата на своите телекомуникациски оператори, а потоа одлучи дека на кинеската компанија ѝ е дозволено да остане снабдувач на опрема, но го ограничи својот удел на пазарот.

Сепак, во мај, САД воведоа санкции за да го спречат Huawei да развива свои микропроцесори. Министерот наведе делови од извештајот на Националниот центар за компјутерска безбедност (NCSC) како мотив за такви промени.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments