Велика Британија ја забранува Huawei од 5G мрежата

Логото на Huawei

Велика Британија донесе одлука хуавејската опрема да биде отстранета од британската мрежа 5G до 2027 година и телекомуникациските провајдери во земјата треба да престанат со набавка на 5G опрема од „Хуавеи“ од почетокот на следната година, изјави секретарот за култура Оливер Дауден во Долниот дом.

Претходно истиот ден, портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, haао Лијајан, на редовна прес-конференција одговори на релевантните прашања за Huawei.Haо рече „дали Велика Британија може да обезбеди отворено,фер и недискриминаторско деловно опкружување за кинеските компании во земјата е„ темпото на лагмус “каде ќе оди пазарот во Велика Британија по Брексит“.Во меѓувреме, тоа е „индикатор“ за Кина да види дали е безбедно да се инвестира во Велика Британија, истакна haао, додавајќи дека кинеската страна ќе внимава на тоа.  

Во јануари, британската влада ги објави своите планови да ја заштити телекомуникациската мрежа во земјата, за што се смета дека одобрува ограничена улога за кинескиот технолошки гигант во помагањето во изградбата на мрежата 5G на земјата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments