Велика Британија може да забрани бензин и дизел уште во 2030 година

Велика Британија може да забрани бензин и дизел уште во 2030 година

Најголемите нафтени компании во земјата веќе се подготвуваат за промени.

10 години, Велика Британија може да забрани продажба на автомобили со мотори со внатрешно согорување во земјата ова го изјави претставникот на компанијата Royal Dutch Shell. Сегашниот план на надлежните е да забранат продажба на автомобили со бензински и дизел мотори да стапи на сила во 2035 година.

Идејата е дека до 2050 година целиот транспортен систем на Велика Британија ќе се префрли на возила со нулта емисија, а по овој период во земјата автомобилите со мотори со внатрешно согорување нема да се движат.Според Шенед Линч, главен оперативен директор на Шел за Велика Британија, воведувањето ограничувања на традиционалните мотори би можело да стане реалност кон крајот на 20-тите години од минатиот век, ако се потпира на вистинската политика и стимулации за купувачите.

 Менаџментот на големите нафтени компании е веќе свесен дека потрошувачката на гориво наскоро ќе падне и тоа радикално ќе ја промени автомобилската индустрија.Градењето мрежи на бензинските пумпи што треба да бидат поставени на бензинските пумпи е еден начин да се постигне ова, но има и други проекти на кои работиме“, објасни Линч.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments