Version ја купи руралната компанија за безжични мрежи во Кентаки, Bluegrass Cellular.

Version е голема и станува се поголема.

Version во понеделникот соопшти дека се здобива со одредени средства на Bluegrass Cellular, давател на безжична услуга во руралниот дел на Кентаки. Bluegrass Cellular беше првиот добавувач на безжични телефони во центарот на Кентаки, започна во 1991 година. Тој опслужува 210.000 клиенти во 34 окрузи во Кентаки.

Условите на договорот не беа обелоденети и тој сè уште е предмет на одобрување од FCC, но се очекува да се затвори подоцна оваа година или почетокот на 2021 година, според Version. Компаниите имаат работен однос веќе неколку години; во 2012 година Bluegrass започна со LTE услуга во Кентаки како дел од програмата на Verizon’s LTE in Rural America. Како дел од таа програма, Version изнајми дел од својот спектар во руралните области.

И во јули, Version објави дека лансира нов домашен интернет на својата безжична мрежа 4G LTE во некои рурални заедници што не ги опслужуваат опциите за Fios или 5G Home. Заедниците беа Савана, Georgiaорџија; Спрингфилд, Мисури; и регионот на три градови Тенеси, Вирџинија и Кентаки.

Bluegrass е втора аквизиција на Verizon за исто толку месеци; во септември компанијата објави дека купува Tracfone во зделка вредна повеќе од 6 милијарди долари. Tracfone е најголемиот препродавач на безжични услуги во САД, со 21 милиони претплатници; пред зделката, повеќе од 13 милиони корисници на Tracfone веќе се потпираа на безжичната мрежа на Version, бидејќи Tracfone нема своја физичка мрежа во САД.

Договорот додава на водството на Version пред ривалите Т-Мобиле и АТ & Т како најголем оператор во САД; на крајот на 2019 година компанијата имаше приход од 131,9 милијарди долари.

Клиентите од Bluegrass не треба да преземаат никакви активности; тие ќе добиваат информации за услугите од Version, според соопштението.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments