Vimeo носи поддршка за AVIF датотеки!

Vimeo го подобрува времето на вчитување страница со поддршка за AVIF датотеки.

Vimeo, една од популарните услуги за споделување видео, започна да нуди поддршка за AVIF слики за да го подобри времето на вчитување страница. Покрај тоа, ова автоматско подобрување исто така ќе ја подобри потрошувачката на ширина на опсег.

AVIF се залага за „AV1 Image File Format“ и во суштина е AV1 формат за неподвижни слики. И двете од овие карактеристики се појавија во последно време. Додека AVIF доби официјална поддршка на Андроид 12, тој е поддржан и на Cloudflare од октомври 2020 година.

Vimeo наведува дека благодарение на поддршката за AVIF слики, тој го одржува квалитетот на сликата споредлив со JPEG и WebP, додека одржува помала големина на датотека, зголемувајќи ги времињата на вчитување на страницата. Потенцијален недостаток е што е потребно подолго време за кодирање. Од друга страна, компанијата наведува дека ова нема да биде проблем бидејќи тоа ќе биде еднократно работење, а потоа ќе бидат кеширани сликите AVIF.

Vimeo споделува дека во иднина, серверот за слики ќе служи формати на слики засновани на HTTP заглавјата на веб-барање и својствата на изворната слика. Сите прелистувачи кои експлицитно го поддржуваат форматот AVIF автоматски ќе добиваат слики во формат, додека прелистувачите што нема да добиваат слики од WebP. Форматите JPEG и PNG ќе бидат задржани само како опции за враќање и за компатибилност со постарите конфигурации.

Vimeo истакнува дека ако користите Firefox и рачно го овозможите AVIF, боите нема да се појават правилно затоа што прелистувачот нема соодветна поддршка за простор во боја.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments