11 работи кои треба и не треба да ги правите при чистење на вашиот мобилен телефон!

Поради епидемијата на вирусот Корона, повеќе обрнуваме внимание на нашата чистота од кога било, но нашите телефони треба да бидат дел од овој процес. Во оваа статија ние ќе ве известиме за 11 работи кои треба и не треба да ги правите при чистење на вашиот мобилен телефон.

Истражувањата покажуваат дека паметните телефони, кои веќе ни станале екстремитет, носат многу бактерии и вируси. Овие „вирусни бомби“ што ги носиме со нас треба редовно да се дезинфицираат за да не се влијае на нашето здравје.

Како што знаете веќе 3 месеци целиот свет е опколен со новиот корона вирус наречен Ковид-19. Вирусот, кој досега е забележан во повеќе од 150 земји, одзел животи на 7.500 луѓе ширум светот. За жал, и бројот на заболени и бројот на смртни случаи се зголемува од ден на ден.

Сè уште не е развиена вакцина за спречување на инфекција, но тоа не спречува да преземеме сопствени мерки на претпазливост. Нашата лична хигиена стана поважна од кога било, но ние мора да ги направиме нашите паметни телефони да бидат дел од овој процес на дезинфекција што не сме ги разделиле од нас за момент.

Ајде сега да ги разгледаме 11’те работи кои треба и не треба да ги правиме при чистење на нашиот мобилен телефон.

1. Не користете алкохолен пијалок

2. Не користете средство за прочистување

3. Не користете оцед

4. Спрејовите за чистење не ги нанесувајте директно на телефонот

5. Телефонот не го потопувајте во никаква течност

6. Користете марамчиња за дезинфекција кои содржат само 70 проценти изопропил алкохол

7. Користете ракавици за едно користење

8. Користете само меки, малку влажни крпи без лен, како што се крпи за чистење на очила.

9. Можете да нанесете дезинфекциско средство врз хартеана крпа и така да го чистите

10. Паметните телефони со сертификат  IP68 можете да ги чистите со сапун со вода и дезинфекциско средство

11. По чистењето на вашиот телефон бидете сигурни дека ги измивте и вашите раце со сапун и вода

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments