Во Европската Унија, 1 од 8 смртни случаи поврзани се со загадувањето

Во Европската Унија, 1 од 8 смртни случаи поврзани се со загадувањето

Во ЕУ, 13 проценти од смртните случаи се поврзани со загадувањето, укажува новата студија објавена во Европската Агенција за Животната Средина. Европејците се константно изложени на ризици од општеството како на пример загадувањето на воздухот, бучава и хемикалии.

Во државите на ЕУ и во Велика Британија, дури 630,000 смртни случаи можат да се поврзат со фактори од загадувањето на животната средина, според новите податоци. Но се гледа јасната разлика на источните држави со западните како на пример државите како Романија забележуваат 1 во 5 смртни случаи од загадување, а во државите како Шведска 1 од 10. Со што можеме да заклучиме дека посиромашните држави се повеќе изложени на овој ризик.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments