Volkswagen се спогоди со Microsoft за софтвер за автономно возење!

Volkswagen склучи договор со Microsoft за развој на софтвер за автономно возење базиран на облак.

Како што знаете, групацијата VW, која е сопственик на брендови како Ауди и Порше, работеше на различни технологии за идните самовозечки автомобили и постојните возила. Забележувајќи дека ги развива овие технологии независно, Volkswagen најави дека сега ќе работат со Microsoft за овие технологии.

Изразувајќи дека се договориле со Microsoft за создавање платформа за автоматско возење со седиште во Азур, автомобилскиот гигант планира да го користи овој софтвер во своите автомобили од 2022 година.

Volkswagen ve Microsoft

Покрај тоа, компанијата, која исто така објави некои свои планови за во иднина, наведува дека има инвестирано приближно 27 милијарди евра во дигитални операции до 2025 година. Со оваа инвестиција се очекува учеството на софтверот развиен во рамките на компанијата да се зголеми од 10 на 60 проценти.

Во исто време, компанијата исто така нагласува дека мора да се контролира голема количина на податоци за да се развие технологија за автономно возење.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments