Волшебникот од Оз напишан во молекула на ДНК

Филмот од 1939 година,преведен и служеше како тест предмет напишан на молекули на ДНК со нова технологија на складирање, издржлива и отпорна на оштетување на молекулите.

Tим на научници од Универзитетот во Тексас во Остин ги подобри постојните методи за складирање податоци во молекулите на ДНК. Нивната технологија овозможи да се снима комплетниот филм волшебникот од Оз во 1939 година, преведен на есперанто, во единечна двојна хеликс на молекулата на ДНК, значително поефикасно и поточно од претходно замислените методи.Новата технологија го подобри начинот на пишување, но и алгоритмите за читање на податоци од ДНК, така што сега е можно да се прочита содржината на записот дури и кога молекулата со записот е делумно оштетена. Исто така, експлоатирани се и сите претходно познати придобивки од снимањето на ДНК, вклучително и можноста за чување на податоци на собна температура, како и нивната издржливост измерена во стотици, ако не и илјадници години.Научниците кои стојат зад ова достигнување посочуваат дека податоците на ДнК околу 5 милиони пати поефикасно од постојните долгорочни технологии за складирање на податоци и типичните хардверски сервери. Досега најголем недостаток на овој вид на снимање на податоци е фактот дека ДНК-молекулите се склони кон грешки, односно дека гените во молекулата можат да се реорганизираат. Ова се манифестира како додавање или отстранување на гени секвенци, а со тоа и податоци, што резултира во погрешно толкување на истите од компјутерите. Обидите да се елиминираат грешките досега се сведени на повеќекратни, пишувајќи ги истите податоци, да речеме 10 или 15 пати по ред, затоа што количината на меморија е скоро неограничена во секој случај.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments