Windows 10 сега работи на 1,3 милијарди активни уреди!

Microsoft објави дека оперативниот систем Windows 10 се користи на 1,3 милијарди активни уреди.

Microsoft објави дека бројот на активни уреди кои работат со Windows 10 месечно е повеќе од 1,3 милијарди за време на објавата на последниот квартал. Мајкрософт во март минатата година објави дека 1 милијарда уреди работат со Windows 10. Во оваа смисла, компанијата ја достигна оваа нова пресвртница по нешто повеќе од една година.

Се наведува дека овој брз раст може да се припише на зголемената побарувачка за компјутер во светло на епидемијата Ковид-19 што го потресе светот минатата година. Microsoft објави извештај за приходи од минатиот квартал за 10% зголемување на приходите од „OEM на Windows“. Ова значи дека деловните партнери на компанијата продаваат повеќе компјутери. Дополнително, приходите на површината исто така се зголемија за 12 проценти, се вели во извештајот на компанијата.

Друг потенцијален фактор за возење при усвојувањето на Виндоус 10 е дека Windows 7 повеќе не е поддржан освен од клиенти на претпријатијата кои плаќаат за проширени безбедносни ажурирања, кои веќе не се ефтини. Така, компаниите мораа да ја надградат новата верзија на оперативниот систем за да останат безбедни.

Усвојувањето на Windows 10 беше многу побавно отколку што се надеваше Microsoft кога за прв пат го објави оперативниот систем. Компанијата во 2015 година соопшти дека се надеваат дека ќе достигнат 1 милијарда активни уреди во следните 3 години.

Microsoft исто така објави дека услугата за комуникација Teams моментално има повеќе од 145 милиони активни корисници дневно, а Office 365 има 300 милиони платени претплатници, а 50 милиони корисници се претплаќаат на Microsoft 365 за потрошувачи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments