Ажурирањето на Windows 10 го нарушува квалитетот на звукот!

Голем број проблеми се појавија по најновите ажурирања на Windows 10, особено верзијата 20H2 или ажурирањето во октомври 2020 година.

Microsoft неодамна потврди дека е свесен за проблеми со перформансите на играта и има имплементирано серверска поправка за погодените компјутери. Сега, пристигнуваат извештаи од корисници кои имале проблеми со звукот по ажурирањето и се чини дека софтверскиот гигант веќе ги истражува. Грешката беше пријавена по ажурирањето на вторникот во вторникот во мај 2021 година, поточно Windows 10 KB5003173, кој беше објавен на 11 мај за верзијата 20H2 и верзијата 2004 година.

Проблемите се појавуваат случајно и корисниците претежно имаат аудио проблеми и со игрите. Од друга страна, звуците што се репродуцираат во прелистувачи како што е Microsoft Edge не се под влијание на овој проблем. Звучните проблеми се јавуваат со многу помал волумен од нормалниот, пригушлив или висок висок тон дури и кога се користи стандардниот волумен на системот.

„Имав и проблеми со звукот по ова ажурирање. Исто така, се скршија групните политики. Затоа се вратив со враќање на системот “, напиша еден корисник во низата Reddit.

Добрата вест е што Microsoft го призна проблемот со ново ажурирање на својот документ за поддршка. Според компанијата, некои уреди (особено 5,1 Dolby Digital) можат да генерираат високи звуци на компјутерите што работат со најновите верзии на Windows 10.

Покрај проблемите со Dolby, корисниците може да доживеат и крцкав шум (зголемување на јачината на звукот) во некои апликации кога користат засегнати аудио уреди.

Список на погодени ажурирања и верзии на Windows 10:

Верзија на Windows 10 20H2 и верзија од 2004 година: KB5000842 (објавен во март), KB5001330 (објавен во април), KB5001391 (објавен во април) и KB5003173 (објавен во мај).

Како да се реши?
За да ги поправите проблемите со звукот, можете рачно да ги деинсталирате ажурирањата на Windows 10 или да ги следите чекорите подолу:

Метод 1: Објавете го видеото или аудиото во вашиот веб прелистувач наместо апликацијата засегната од проблемот. На пример, ако имате проблеми со Groove Music, префрлете се на веб-прелистувачот и пробајте да го пуштите аудиото таму.
Метод 2: Десен клик на иконата за звук прикачена на лентата со задачи и кликнете на просторен звук (Исклучено). Изберете Windows Sonic, Dobly или други достапни опции.
Ако горенаведените решенија не работат, можете исто така да се обидете да се префрлите помеѓу квалитетот на звукот од поставките за звук на контролниот панел. Во некои случаи, овозможувањето и оневозможувањето на звучните ефекти исто така ќе го реши проблемот.
Се надеваме дека Microsoft ќе се справи со аудио проблемите во Windows 10 со претстојните изборни ажурирања и ќе го поправи решението за сите во следниот вторник, што е закажано за 8 јуни.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments