Windows 10X одложен за неопределено!

Се вели дека Microsoft одлучи да го одложи Windows 10Х на неодредено време, а можеби дури и да го закочи оперативниот систем.

Се покажа дека одлуката за одложување на неодредено време за новата генерација на оперативниот систем Windows 10Х, што се очекува да биде претставена како конкурент на оперативниот систем Chrome од страна на Microsoft. Microsoft првпат го покажа Windows 10Х во 2019 година, заедно со Surface Neo и Surface Duo.

Додека беше лансиран Surface Duo напојуван со Android, Neo беше одложен и редизајниран за уреди со еден екран Windows 10X. Протече дури и претпоставената скоро готова конструкција на оперативниот систем и се вели дека Мајкрософт се подготвува да ја лансира платформата оваа пролет. Тогаш, временската линија за оперативниот систем се смени еднаш во есента годинава.

Петри известува дека овие планови се сменија бидејќи Windows 10Х сега е во втор план, според информациите што ги добил од оние што ја знаат темата. Се наведува дека компанијата ги префрлила своите ресурси на Windows 10, кој се очекува да добие голема надградба со кодно име Sun Valley подоцна оваа година. Нема конкретни информации за тоа дали или кога Windows 10X ќе ја види дневната светлина.

Споделено е дека Microsoft донел таква одлука затоа што времето и условите на пазарот не биле точни и повратните информации од корисниците не биле толку позитивни како што се очекувало. Лошата страна беше што оперативниот систем немаше поддршка за традиционалните апликации Win32. Покрај тоа, се наведува дека раководните лица на компанијата сметаат дека Windows 10Х не обезбедува решенија што ги сакаат нивните клиенти.

Не е јасно дали компанијата ќе ги објави своите планови за Windows 10, вклучително и визуелна ревизија и нови политики на Microsoft продавница, на конференцијата Билд подоцна овој месец. Исто така, се очекува Microsoft да објави официјални соопштенија за судбината на Windows 10Х.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments