Windows 11 ќе бара веб-камера за лаптопите во 2023 година!

Microsoft ќе бара сите лаптопи со Windows 11 да имаат веб-камера од 2023 година.

Microsoft го објави очекуваниот Windows 11 вчеравечер. Новиот оперативен систем доаѓа со ажуриран кориснички интерфејс, подобрувања во перформансите и продуктивноста. Заедно со сите овие подобрувања, компанијата ги објави и минималните системски побарувања за Windows 11, што вклучува Secure Boot и TPM 2.0. Сепак, барањето за модул ТПМ 2.0 засега може да се игнорира.

Друг забележителен услов, сепак, е условот за веб-камера, закопан длабоко во објавената документација на Microsoft. Засега, компанијата наведува дека и предните и задните веб-камери се опционални. Сепак, компанијата бара сите уреди, освен десктоп компјутерите, да имаат предна веб-камера. Оваа одредба ќе стане задолжителна од 1 јануари 2023 година и ќе ги принуди производителите да додадат веб камера на уредите како што се лаптопите или таблетите.

Microsoft исто така наведува дека веб-камерата мора да има резолуција од HD или подобра. HD-то за кое компанијата зборува тука има резолуција од 1280 × 720, што значи 720p. Според компанијата, веб-камерите исто така мора да имаат поддршка за автоматско баланс на белата боја и автоматско изложување.

Конечно, Microsoft постави неколку правила за уредите што ќе доаѓаат со специјално копче за камерата. Софтверскиот гигант наведува дека копчето за камерата треба да може да го разбуди уредот кога е потребно. Но, компанијата исто така им дава слобода на производителите да вклучат камера со двојна акција или единствена акција.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments