Windows 11 официјално не ги поддржува првите генерации на Ryzen!

Додека Windows 11 не нуди поддршка за процесори од прва генерација AMD Ryzen, тоа не значи дека не може да се користи.

Оперативниот систем Windows 11 експлицитно не поддржува процесори AMD Ryzen од првата генерација. Од друга страна, треба да се забележи дека нема поддршка за ниту еден процесор на Intel направен пред генерацијата на Кафе Лејк. Значи, ниту еден процесор од серијата Ryzen 1000 или серијата 7-та генерација Kaby Lake (и подолу) нема поддршка за Windows 11.

Списокот на поддржани процесори Intel и AMD за Windows 11 е долг, но за жал не е исцрпен. Сепак, тоа не значи дека гореспоменатите чипови нема да ви дозволат да го стартувате новиот оперативен систем. Значи, постои разлика помеѓу неможноста да го инсталирате Windows 11 и да не бидете препорачани да го инсталирате. Во упатството за компатибилност на Microsoft со Windows 11, ова се нарекува „тврд под“ и „мек под“.

Од друга страна, постои апликација за компатибилност на Windows 11 која им кажува на сериозно моќните компјутерски гејмери ​​дека нивните машини не се на ниво на задача за управување со следниот генеративен оперативен систем на Microsoft. Тука се соочуваме со долг список на поддржани процесори кои се чини дека недостасуваат кој било процесор објавен пред повеќе од четири години.

Водичот за компатибилност на Microsoft за поддржани листи на генератори на процесори вели:

„Постојат нови минимални хардверски побарувања за Windows 11. За да извршите Windows 11, уредите мора да ги исполнуваат следните спецификации. Уредите што не го исполнуваат тврдиот под не можат да се надградат на Windows 11 и уредите што го исполнуваат мекиот под ќе добијат известување дека не се препорачува надградба. ”

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments