Изворните кодови на „World Wide Web“ ќе бидат достапни како NFT!

Кодовите што го прават интернетот каков што го познаваме денес, „World Wide Web“, се продаваат. Архива на Тим Бернерс-Ли, стара 32 години, составена од илјадници редови; Е се продава како NFT. Сотби ќе биде домаќин на аукциската сесија.

Еден од нај изненадувачките пронајдоци што оваа неверојатна распространетост на криптовалутите се здоби со оваа година, несомнено е NFT. Овој вид криптовалута се користи за продажба на уметнички дела, фотографии на славни личности, твитови, дури и „меми“ преку интернет; Тоа е додаток за продажба на многу работи што сме ги виделе на Интернет со години. Сепак, време е за дело со духовна вредност што можеме да го наречеме „самиот интернет“.

Интернетот каков што го знаеме денес, што ќе го промени светот засекогаш, е измислен во 1989 година. Поминаа 32 години и сега можеме да правиме секаков бизнис преку Интернет. Затоа, не би згрешиле ако го наречеме кодот што го дава ова историски артефакт.

Тим Бернерс-Ли, исто така познат како „TimBL“, пронаоѓач на „Светска мрежа“; објави дека ќе го продаде кодот што го напишал за да создаде интернет мрежа како NFT. Покрај кодот, британскиот компјутерски научник ќе претстави 30-минутна анимација и писмо што сам ги напишал.

Тим Бернерс-Ли го стави на продажба својот код, за кој сме благодарни што го напиша пред 32 години. Сотби, кој исто така започна да прави продажба на NFT, ја презеде продажбата на кодот што ја создаде „World Wide Web“. Компанијата го опиша артефактот што требаше да се продаде на аукција како „кодови за првиот прелистувач каде што корисниците можат да управуваат со датотеки со врски на мрежата на компјутери“.

NFT артефакт, кој ги содржи гореспоменатите кодови; временски означен и ќе содржи архива од 9.555 редови. Анимирање од 30 минути што ги покажува моментите на пишување на кодот и писмото напишано од TimBL, исто така, ќе бидат продадени со архивата. NFT, со наслов „Ова промени сè“, ќе се најде на аукција на 23 јуни. Интернет сесијата ќе биде затворена 1 недела по нејзиното отворање.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments