Одликата Xbox Auto HDR доаѓа за компјутери!

Истакнатата функција Auto HDR на конзолите Xbox Series X | S е исто така на пат за компјутерот.

Microsoft објави дека ќе донесе функција за Авто HDR (Авто HDR) на конзолите Xbox Series X | S и за компјутер. Додавање поддршка за HDR-дисплеј на над илјада игри DirectX 11 и DirectX 12 кои немаат никаква природна имплементација, сега функцијата е овозможена од оние во програмата Windows Insider со новата верзија 21337. За да го направите ова, треба да одите во Windows HD Color Settings и проверете дали се вклучени и опциите Use HDR и Auto HDR.

Забележете дека HDR е видео/сликарска техника каде што светлата и темнината во дигитално произведената сцена можат да бидат прикажани подетално отколку порано. Во видео игрите, поизвонредно искуство се обезбедува со зголемениот опсег на бои и осветленоста на HDR. Покрај тоа, станува можно да се видат деталите за движењата во темни сенки, наместо само во црна боја. Од друга страна, да подвлечеме дека мора да имате монитор со можност за HDR за да го доживеете ова искуство.

На сликата погоре можете да видите споредба на SDR, Auto HDR и природни HDR имплементации. Сликата преземена од играта Gears 5 прикажува пример за природна имплементација на HDR. Левата страна работи во SDR, средниот дел во Auto HDR и десната страна работи во родниот HDR на Gears 5. Сивата скала ги претставува сите области на сцената што можат целосно да бидат претставени со традиционалните SDR екрани, додека боите на виножитото ги претставуваат областите што можат да се гледаат само на HDR-дисплеите.

Да ве потсетиме дека одликата во моментов е во преглед и ќе доаѓа со идните надградби на Windows 10.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments