Xbox X и S добија поддршка за супер резолуција – FidelityFX!

Microsoft потврди дека ривалот на AMD за DLSS, FidelityFX Super Resolution, ќе биде поддржан и од конзолите Xbox Series X и Series S.

AMD неодамна ја објави NVIDIA DLSS конкурентската технологија FidelityFX Super Resolution технологија за графички картички Radeon. Компанијата рече дека со оваа технологија што ја развиле за да ги подобрат перформансите и квалитетот на сликата во игрите, тие имаат за цел да спречат играчите да доживеат загуба на перформанси додека ја играат играта на високи поставки. Покрај тоа, AMD ветуваше просечно 2 пати зголемување на перформансите во 4K резолуција со оваа технологија. Додека новата технологија на AMD ја интензивира конкуренцијата во индустријата за игри, важна изјава дојде од Microsoft. Според соопштението на компанијата, Xbox Series X FidelityFX ќе започне да ја поддржува технологијата Super Resolution (FSR).

Давајќи изјави за IGN на оваа тема, портпарол на Мајкрософт извести дека конзолите Xbox Series X и Series S наскоро ќе започнат да ја поддржуваат технологијата FidelityFX Super Resolution. Во изјавата дадена од портпаролот на компанијата, тој исто така рече дека производителите кои развиваат игри за Xbox Series X и Series S можат да ги зголемат стапките на рамки и резолуцијата во игрите. Портпаролот на Мајкрософт, кој сè уште не даде јасен датум кога ќе дојде оваа поддршка, исто така, најавува дека наскоро ќе споделат подетални информации за оваа тема со корисниците.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments