Xiaomi ги блокира мобилните услуги на Google на своите корисници во Кина!

UKRAINE – 2021/01/15: In this photo illustration, Xiaomi logo is seen on a Xiaomi mobile phone screen in front of flags of the US and China. The administration of US President Donald Trump added Chinese companies including Chinese electronics company Xiaomi to a blacklist, which will be subject to a new US investment ban, reportedly by media. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Xiaomi донесе радикална одлука што засега се однесува само на корисниците во Кина. Компанијата, која ја прекина поддршката на Google Mobile Services на телефони со ажурирање MIUI 12.5, ја блокираше оваа услуга од инсталирање од корисниците. Xiaomi објасни дека причината за одлуката се проблеми со компатибилноста.

Трговските војни меѓу САД и Кина се во полн ек. Со својата одлука во последните години, администрацијата на Трамп воведе ембарго за кинеските компании и се обиде да ги принуди овие компании да се повлечат на кинеските граници. Всушност, компанијата што претрпе најголема штета од донесените одлуки беше Huawei, а компанијата речиси не беше во можност да произведува паметни телефони. Следно, се чини дека има чекори што Кина ќе ги преземе против Соединетите држави.

Една од најпопуларните технолошки компании во последниве години е несомнено Xiaomi. Компанијата успеа да добие светска репутација со своите паметни телефони, како и со други производи од екосистемот. Сепак, Xiaomi во моментов се обидува да ги дистанцира своите кинески корисници од САД. Според извештаите од Кина, интерфејсот базиран на Android наречен MIUI 12.5 не дозволува инсталирање на мобилни услуги на Google.

Xiaomi

Кинеските корисници започнаа да известуваат дека не биле во можност да ги инсталираат Google Mobile Services откако започнале да добиваат ажурирање на интерфејсот MIUI 12.5. Официјални лица на Xiaomi, кои мораа да дадат изјава за ова, ја потврдија оваа состојба. Во дадените изјави, беше наведено дека Google Mobile Services не може да се инсталира на паметни телефони поради проблеми со компатибилноста. Сепак, можеме да кажеме дека оваа изјава е одмазда. Всушност, според некои луѓе, чекорот на Xiaomi дури може да биде одговор на поканата на Huawei до екосистемот Harmony OS.

Всушност, кинеските корисници во секој случај не ги користат услугите на Google. Сепак, Xiaomi не направи таков блок до денес. Затоа, неопходно е да се каже дека искуствата што се доживеале се важни. Бидејќи компанијата може да ја намали поддршката за мобилните услуги на Google ширум светот со донесување на нова одлука во согласност со развојот што треба да се доживее. Следните денови се полни со големи настани за корисниците на Xiaomi.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments