Yelp ќе ги предупреди корисниците кога бизнис е обвинета за расистичко однесување.

Предупредувањето ќе се поврзе со статијата за вести со детали за инцидентот што го предизвика предупредувањето.

Yelp планира да ги предупреди корисниците кога бизнис на нејзината платформа е обвинет за расистичко однесување, објави компанијата во објава на блог. Кога некој поврзан со деловна активност е обвинет или е цел на расистичко однесување, Yelp ќе го примени предупредувањето за општо внимание на јавноста. Но, ако има „волшебни докази за огромни, расистички постапки“ од страна на сопственик на деловна активност или вработени, како што се употреба на расистички симболи или лажни изјави, Yelp ќе примени „бизнис обвинет за предупредување за расистичко однесување“ и ќе се поврзе со веродостоен извор на вести за да им обезбеди на корисниците повеќе информации

„Додека нацијата размислуваше за прашањата на системскиот расизам, видовме во последните неколку месеци дека постои јасна потреба да се предупредат потрошувачите за деловните активности поврзани со огромни, расно наплатливи активности за да им се помогне на луѓето да донесат поинформирани одлуки за трошење“, Noorie Malik , напиша потпретседателот на Yelp за корисничко работење, напиша во објавата на блогот.

Не е сосема јасно што точно ќе се квалификува како „расистичко однесување“ според ажурираниот систем за предупредување, но тој продолжува со усогласувањето на Yelp со движењето „Black Lives Matter“. Компанијата воведе предупредувања за вниманието на јавноста следејќи го, како што рече, порастот на социјалниот активизам околу Black Lives Matter. Јавните предупредувања за внимание им даваат на клиентите да знаат зошто бизнисот може да има повеќе од вообичаениот број на прегледи, поради зголемено внимание во медиумите.

Помеѓу 26-ти мај и 30-ти септември, Yelp вели дека поставила повеќе од 450 предупредувања за внимание на јавноста на страниците на деловните субјекти или обвинети или насочени кон расистичко однесување поврзано со движењето „Black Lives Matter“.

Во јуни, Yelp лансираше нова алатка за да им овозможи на деловните субјекти на платформата да се идентификуваат како сопственици на Црнците. Yelp вели дека забележал пораст од 617% во прегледите во кои се споменуваат бизнисите во сопственост на Црнците помеѓу летото 2019 и летото 2020 година.

И на почетокот на оваа година, компанијата го издаде својот прв извештај за потрошувачки сигнали, кој покажа дека затвори 550 сметки поврзани со група која создава лажни прегледи и става повеќе од 300 предупредувања на страници за кои се веруваше дека сопствениците на бизниси охрабруваат или плаќаат за прегледи.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments