YouTube најавува намалување на квалитетот на видеата во Европа!

YouTube сега ќе понуди стандардна брзина на пренос за своите видеа за да одговори на големата побарувачка. Претходно, Netflix донесе горна граница на резолуција за секој да може да гледа за време на каранинот.

YouTube одлучи да постави ограничување на квалитетот на видеото во Европа овие денови кога повеќето од луѓето се затворени надвор од своите домови поради пандемијата. Причината за оваа одлука е да се спречи „паѓањето“ на линиите поради големиот број на корисници.

Зборувајќи за Ројтерс, компанијата во изјавата вети дека „привремено ќе го смени целиот сообраќај во рамките на ЕУ во стандардна резолуција“. Оваа одлука уследи откако човекот од индустријата на ЕУ, Тиери Бретон, повика да емитува услуги.

Како што знаете, многу луѓе не ги напуштаат своите домови или не можат да ги напуштат своите домови поради пандемијата која трае повеќе од една година. Следствено, многу луѓе се свртија кон интернет од различни причини. Интернетот се користи и особено за образование и работен век.

Тиери Бретон исто така побара од платформите за емитување да го намалат нивниот квалитет на емитување низ целиот континент во овој период. Тој покажа дека причината за ова барање е тешкотијата на континенталната инфраструктура поради интензитетот.

Netflix најпрво одговори на повикот и најави дека ќе го намалат бит-степенот во нивните преноси за 30 дена. Така, сообраќајот на Netflix низ Европа ќе се намали за 25%. Видео-конференција и теле-работа создаваат сообраќај што останува мал заедно со интернет-емитувањето и игрите.

Давателите на услуги на интернет велат дека нивните инфраструктури се на ниво што може да одговори на зголемената побарувачка. Британската телекомуникациска фирма BT неодамна изјави дека забележале зголемување од 35% до 60%, со повеќе простор додека не го достигнат целиот свој капацитет.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments