Youtube вели дека видеото во кое се тврди дека Trump победил не ги нарушува неговите изборни политики за дезинформација.

Остра разлика во тоа како Facebook и Twitter се справуваат со изборите.

Youtube вели дека видеото во кое се тврди дека претседателот Donald Trump победи на изборите не прекршува ниту една нејзина политика и му дозволи да остане на платформата, и покрај тоа што изборите сè уште не беа повикани од најголемите новински медиуми за ниту еден кандидат. Одлуката е спротивна на поагресивните обиди на Twitter и Facebook да ги намалат погрешните тврдења и дезинформациите во врска со изборните резултати.

Видеото со наслов „Trump победи. МСМ се надева дека не им верувате на вашите очи “, беше објавено од про-Trump мрежата One American News Network (OANN) во средата. Youtube вели дека видеото ги крши неговите упатства за рекламирање, но не и политиките за содржина, така што може да остане на Интернет, но ќе работи без реклами. Приказната за прв пат ја објави CNBC.

На видеото, сидро на ОАНН вели дека Trump освоил уште еден мандат, неосновано тврди дека Trump ќе победи во бројни држави во замав, ако не беше за измама на гласачите, а потоа изедначува пребројување на извонредните гласачки ливчиња по пошта со обид да се украдат изборите. И покрај неточна оваа информација, видеото не ја преминува границата на YouTube.

Тековните политики на YouTube во врска со дезинформациите и изборите се однесуваат на содржината „со цел да се заведат гласачите за времето, местото, средствата или условите за подобност за гласање или лажни тврдења што можат материјално да го обесхрабрат гласањето“, според портпаролот на компанијата. Youtube собори неколку преноси во живо поврзани со изборите меѓу вчера и денес заради кршење на неговата политика за спам, според компанијата, иако репортерот на Bloomberg, Mark Berger, следел случаи кога погрешна содржина успеала да се појави на страницата преку преноси во живо.

Наместо тоа, Youtube ги отстрани рекламите од специфичното видео на видеото
Под видеото на OANN се појавува панел во кој се наведува дека изборните резултати „можеби не се конечни“, со врска до главната страница за пребарување на Google што покажува ажурирано изборно покритие. „Сите резултати од пребарувањето и видеата за овие избори – вклучувајќи го и ова видео – излегуваат на информативен панел со напомена дека резултатите од изборите можеби не се конечни и ние продолжуваме да собираме авторитативна содржина во резултатите од пребарувањето и препораките“, додаде портпаролот.

YouTube исто така има политика според која креаторите или организациите не можат да користат „сликички, опис или ознаки за да ги измамат корисниците да веруваат дека содржината е нешто што не е“.Oва видео е дозволено да остане во тек, ако Trump, всушност, не победил на изборите во времето на објавувањето на видеото.

Наместо тоа, YouTube ги отстрани рекламите од специфичното видео на OANN. Компанијата не дозволува реклами да се прикажуваат на видеа што ја поткопуваат изборната доверба преку демонстративно лажни информации. Бидејќи изборите не беа распишани во овој момент, видеото е во спротивност со политиката за рекламирање на YouTube. YouTube рутински во минатото чуваше гранична содржина (видеа што YouTube не ги промовира, но нема да се повлечат бидејќи не прекршуваат никакви политики) на својата платформа, но ја отстрани можноста креаторите и организациите да монетизираат од наведената содржина.

Додека YouTube е познат по своите збунувачки политики, неговото справување со изборните дезинформации изгледа уште полошо во позадината на поагресивните активности на Twitter и Facebook.

Facebook отстрани специфична карактеристика во рамките на хаштаговите на Instagram за да се обиде да го забави ширењето на дезинформации што може да резултираат во сузбивање на гласачите, исто така ги исклучи препораките на политичката група од слични причини. На денот на изборите, Facebook додаде и известување на врвот на вестите на луѓето за да се обиде да ги спречи корисниците да гледаат лажни тврдења дека една партија победила предвреме на изборите. Facebook се потпираше на проверени резултати од вести од публикации како Ројтерс и Асошиејтед Прес. Како што доаѓаат изборните резултати, Facebook исто така обележа лажни тврдења од партии дека тие освоиле специфични држави.

Twitter агресивно етикетираше твитови од луѓе, вклучувајќи го и претседателот Trump, лажно тврдејќи дека гласањето преку пошта довело до неточни резултати. Лажните тврдења за освојување специфични држави и изборите на големо исто така се изменети со етикети за предупредување во кои се вели дека конечните резултати допрва треба да се сметаат и дека изборите не се завршени.

YouTube тврди дека исто така го прави своето преку кутии со информации што се однесуваат на резултатите од пребарувањето на Google, што исто така се потпира на авторитативни гласови како Ројтерс и Асошиејтед Прес. Едноставно нема да се отстрани ова специфично видео од ОАНН, во кое се тврди дека Trump победи на изборите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments