За Minecraft ќе биде потребен account на Microsoft за играње во 2021 година.

Сопствениците на класичната верзија ќе бидат принудени да мигрираат.

Играчите на Minecraft можеа да играат без сметка на Microsoft во последните шест години дека компанијата ја поседува играта, но тоа ќе се промени во 2021 година, објави вчера официјалниот блог на Minecraft. Играчите кои ја поседуваат оригиналната верзија на играта и не се префрлаат на сметка на Microsoft, нема да можат да играат.

Играта постои во две одделно развиени верзии од лансирањето во 2011 година на конзолите. Претходно, оригиналниот Minecraft: Java Edition користеше сметки на Mojang, додека Minecraft: Bedrock Edition, името за конзолата и верзијата на продавницата за Windows, на играта, користеше сметки на Microsoft. По оваа промена, сметките ќе бидат исти, но сè уште нема вкрстена игра: сè уште нема да можете да играте со пријателите користејќи ја другата верзија на играта.


Mojang вели дека играчите кои мигрираат од сметките на Mojang нема да изгубат никакви информации и дека новите сметки ќе понудат двофакторна автентикација (2FA) и други безбедносни одлики што претходно биле достапни во изданието Bedrock на играта, како родителски контроли и можност за блокирање разговори и покани – грижа за помладите играчи на мултиплеер сервери.

Играчите ќе се испраќаат по е-пошта во серија во следните месеци за тоа како да мигрираат и ќе добијат дополнително известување на нивната страница на профилот кога ќе можат да создадат нова сметка. Заедно со објавата на блогот, Mojang создаде видео за да ги објасни поплаките за прекинувачот и да ги повлече плеерите:

За секој што е загрижен, видеото е смирувачко за компатибилноста на содржината генерирана од корисници и мултиплеер, но прави некои големи претпоставки за тоа колку позитивно ќе се чувствувате. Видеото исто така не споменува нешто што може да разлути многу играчи: корисничките имиња за играчите на Java Edition се изложени на ризик.

Во статиите за поддршка што се однесуваат на промената, Mojang е јасно дека вашето корисничко име нема да влијае на играта, но ако некој веќе го користи вашето име или не ги исполнува стандардите на Microsoft, можеби ќе бидете принудени да се најавите со друго . Можеби нема толку достапни имиња за избор, со оглед на тоа што играчите на конзоли имаа осум години да ги соберат.

Mojang вели дека било полесно да се користат сметките на Microsoft за да се понудат овие нови функции, наместо да се создаваат од нула, но ако тие се толку важни да се понудат на прво место, зошто им требало толку време да пристигнат? Играчите побараа автентикација со два фактори се додека играта понуди место за купување и продавање содржина – тоа се три години, ако сметате. Заштитата на вашите виртуелни објекти од кражба се чини дека е доволно важна причина за промена, но тоа не се случи до сега. Не можам да не се прашувам дали ова е проблем што го принуди Microsoft, поедноставувајќи го управувањето со нивната најголема игра пред лансирањето на конзолите од следната генерација.

Иако не беше поттикнувачка како одлуката на Facebook да бара сметки на Facebook за употреба на слушалки од Oculus, Minecraft е сè уште една од најголемите игри во светот и сега многу играчи ќе мора да преземат активности доколку сепак сакаат да играат.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments