Загуба од 2,1 милијарди американски долари пријави American Airlines

Загуба од 2,1 милијарди американски долари пријави  American Airlines

Со нови акции и обврзници се обезбеди авиокомпанијата но по висока цена и сега ќе мора да заштеди.

Поништувањето како резултат на пандемијата на коронавирус ја фрли „Американ ерлајнс“ длабоко во зоната на загуба. Групата на крајот пријави загуба од скоро 2,1 милијарди американски долари во вториот квартал откако заработи 662 милиони американски долари една година порано.

Бројот на патниците падна за 86 проценти на годишно ниво на под 5,5 милиони, приходите паднаа за истиот процент на 1,6 милијарди долари.Спротивно на тоа, оперативните трошоци паднаа за само 62 проценти.

За да го обезбеди својот опстанок, компанијата собра 3,6 милијарди американски долари во свеж капитал, вклучително и преку издавање на нови акции,Компанијата исто така подготвува сериозни намалувања на персоналот.Сепак, бидејќи ситуацијата во индустријата е сè уште несигурна и неодамна повторно се влошува како резултат на обновената ескалација на коронавирусот во САД, сега постои опасност од бран на технолошки вишок на есен.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments