Заштитете ги акоунтите со верификација во два чекори – Authy

Заштитете ги акоунтите со верификација во два чекори – Authy

Има сè повеќе инциденти на кражба на податоци вклучително и лозинки а честопати може да се најдат и поголеми бази на податоци со лозинка на отворениот Интернет.

Потпирајќи се само на лозинка како метод за ограничување на пристапот до кориснички сметки, може да биде многу опасно, и уште полошо ако истата лозинка се користи за повеќе сметки.

Додавањето на друго ниво на безбедност истовремено не нуди 100% заштита, но навистина помага всушност е многу лесно.Се разбира станува збор за двојна автентикација или потврдување (верификација) во два чекори односно кратенка – 2FA.

Прилично едноставно откако ќе ја внесете лозинката ќе треба да го внесете соодветниот генериран код за конечно пристап до сметката. Овие кодови можат да се примаат како текстуални пораки кои се помалку безбедни, или преку апликации што ќе генерираат кодови дури и без потреба од интернет врска.

Најпопуларната апликација за генерирање кодови е Google Authenticator, но има далеку подобра алтернатива Authy. Поддржува голем број услуги овозможува резервна копија нуди заштита на пристап до апликација од страна овозможува користење двостепени потврди дури и за оние услуги што користат исклучиво SMS-токени.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments