ZETTA-ефтин руски градски електричен автомобил

ZETTA-ефтин руски градски електричен автомобил

Руската компанија Руско инженерство и производство на Сомпани (РЕМЦ) ќе започне со производство на минијатурниот електричен автомобил ZETTA до крајот на оваа година. Кратенката доаѓа од целото име, Zero Emission Terra Transport Asset, што значи и како ќе изгледа возилото – целосно електрично и без штетни емисии.

Најголемата посебна карактеристика на  ZETTA нејзиниот погон целосно е произведен во Русија.Моторите ќе бидат лоцирани во самите тркала и ќе бидат независни контролирани од централен електронски систем. Овој мал автомобил со три врати и две седишта треба да има капацитет на батерија од само 10 kWh, но бидејќи неговата тежина ќе биде само 555 килограми, треба да може да покрие околу 200 километри со едно полнење.Максималната моќност на моторот е декларирана на 97 КС.

Русите планираат да произведат околу 15.000 примероци од мини градскиот град во градот годишно, од две третини од кои планираат да извезуваат. Планираната продажна цена засега е поставена на 450 илјади рубли, или околу 39.000 куни или нешто повеќе од 5.000 евра.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments