Зошто сите телефонски броеви што ги користиме започнуваат со „0“?

Можеби сте забележале дека на почетокот, кога ги пишувате телефонските броеви, секогаш е „0“. Па, зошто пишуваме ако сите го имаат овој број? Одговорот е едноставен. Кој е регионалниот код, каква е улогата на 0 ‘во бројот; Објаснуваме накратко.

Како што знаете, секогаш има „0“ на почетокот на телефонските броеви што ги користиме. Ова е случај не само кај нас, туку и во светот. Дали некогаш сте се запрашале зошто се случило ова? Зошто е бројот “0” на почетокот на телефонските броеви; Секогаш е инцидент што многу корисници на телефони се прашуваат зошто треба да пишуваме кога сè уште се јавуваме.

Накратко, причината за ова е да се наведе пребаруваното и претресното место. Освен 10-цифрениот број на претплатник за претплата што го определува GSM операторот, овој број може да варира од земја до земја. оваа бројка е „0“ во скоро сите земји, вклучително и во Македонија. За повици на далечина во странство, по овој број се внесува регионалниот код на земјата.

Кога остварувате домашни и меѓународни повици, земјата и регионот што ги повикуваме се рефлектираат на внесениот телефонски број. На пример, меѓународниот регионален код на Македонија е 389.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments