ЗОШТО ВИШОКОТ МЕЈЛОВИ МОЖЕ ДА ЈА УБИЈАТ ПЛАНЕТАТА?

Повеќето го доживуваат интернетот како „облак од информации“ и не размислуваат за јаглеродот.

Ако немате што важно да кажете, не притискајте „Испрати“, апелираат британски експерти за технологија и заштита на животната средина.

Неверојатна количина на бескорисни е-пошта се испраќаат преку Интернет секој ден, и придонесуваат за глобалното затоплување!

Дека работата е сериозна, покажува и најавата дека официјални лица во Велика Британија наскоро ќе побараат од граѓаните да ја намалат количината на електронска пошта, доколку тоа не е итно или е од исклучително значење.

Системот троши енергија

Повеќето го доживуваат Интернетот како „облак од информации“ што постои надвор од компјутерот, но не размислуваат за јаглеродот.

Истото важи и за е-пошта, бидејќи со притискање на копчето „Испрати“, започнувате комплексен систем што троши енергија.

Вашиот рутер за Wi-Fi испраќа сигнал до уличните предаватели, потоа до давателите на услуги на Интернет и големите центри за податоци. Секој од учесниците во равенката троши одредена количина електрична енергија, и влијае на околината.

Зачувајте ја природата

Британски експерти наведуваат дека намалувањето на бројот на бескорисни електронски пораки (на пример, кога ќе напишете само „Благодарам“) би спречило емисија на 18.114 тони јаглерод диоксид во атмосферата.

Се разбира, постојат многу поважни радиодифузери во светот, како што се воената индустрија и големите корпорации, но дигиталните промени исто така би донеле подобрување.

Од друга страна, имаме истражувачи кои велат дека вниманието треба да биде насочено кон услугите за игри и видео стриминг, како и серверите Cloud (резервни).

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments