Протечени се новите процесори на AMD Zen 5 со 3nm архитектура!

Процесорите со 3nm Зен 5 на AMD се појавија на мапата за протекување.

Слушнавме многу гласини за Zen 4, но што е со неговиот наследник? Иако беа неколку години далеку, протечениот делумен патоказ откри неколку можни детали за идните процесори на AMD Ryzen 8000 и нивниот процес на производство од 3nm.

Протекувањето од кинеската веб-страница за социјални медиуми Weibo тврди дека продолжението на Zen 4-базираните Ryzen 7000 (Рафаел) процесори на AMD ќе бидат сериите Ryzen 8000, со кодно име Granite Ridge. АПУ-а за лаптоп од иста генерација со кодно име Strix Point исто така ќе го користат името Ryzen 8000.

Се верува дека Zen 5 најверојатно ќе се заснова на процесот на производство на TSMC (N3) 3nm. Како и Zen 4, за Zen 5 се вели дека користи приклучок AM5. Промената означува дека AMD преминува од структура на мрежни пинови (PGA) кон претпочитаниот дизајн на мрежната низа на Intel (LGA), што го прави загриженоста за свиткување на еден од пиновите на процесорот во минатото.

AMD исто така ќе користи big.LITTLE

Исто така, се вели дека процесорите од Strix Point се слични на дизајнот на Intel. Слично како претстојните процесори на чипскиот гигант Alder Lake, за APU-ките на AMD се вели дека користат хибридна голема.ЛАКТА архитектура што ги меша Zen 4 и Zen 5 јадра.

За разлика од 3nm-базиран Zen5, Зен 4 се очекува да го користи процесот на 5nm, но тоа може да се промени во Strix Point. Малите јадра во APU имаат кодно име Zen4D и може да бидат подобрена верзија на архитектурата заснована на 3nm процес. За чиповите исто така се вели дека користат нов L4 систем кој ќе делува како кеш меморија.

Нејасно е дали AMD ќе усвои хибриден дизајн и за своите работни процесори Granite Ridge, но се чини многу малку веројатно. Зен 4 не се очекува да пристигне дури следната година, додека Зен 5 е закажан за 2023 година, така што ќе потрае некое време пред да знаеме со сигурност.

Да се ​​надеваме дека недостатокот на чипови низ кој поминува светот сега ќе биде заборавен одамна кога ќе се појави Зен 5. AMD неодамна призна дека сегашната ситуација ги принудува да го дадат приоритетот на производството на врвни процесори пред процесорите што се погодни за буџетот.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments