Доаѓа официјална Linux поддршка за Apple Mac M1!

Поддршката за Linux за M1 Macs може да пристигне во јуни.

Трети страни софтверски компании работеа некое време да донесат поддршка за Linux на M1 Macs, се чини дека на крајот ќе пристигне во јуни. Според информациите откриени од Фороникс, претстојниот Linux 5.13 јадро може да биде прелиминарна поддршка за M1 Macs. Во извештајот се вели дека искуството со водење Linux со M1 Mac сè уште е тема што се изучува, но е доволно напредно за да може да се направат први испитувања со Linux 5.13 јадрото. Имајте на ум дека јадрото Linux 5.13 ќе биде објавено во јуни.

Извештајот работеше на ажурирање за извршување на јадрото на Linux на Apple Silicon-based 2020 Mac Mini, MacBook Pro и MacBook Air од почетокот на оваа година. Според извештајот објавен во Том Хардвер, „барањето за повлекување“ испратено за јадрото Linux 5.13 во четвртокот претставува основа за овие очекувања. „Повлечи барање“ го објави инвеститорот Хектор Мартин, кој работеше на проектот Асахи Линукс. Хектор Мартин исто така разви алатка наречена m1n1 за проширување на хардверската поддршка и подигнување на Linux Arm64.

Ќе работи директно, не преку емулатор!

Процесорот на Apple се заснова на архитектурата на АРМ, и како резултат, потребно е дополнително работење за да се извршат оперативни системи развиени за конвенционалните процесори Intel или AMD. Новиот Linux кернел ќе му овозможи да користи различни дистрибуции директно без да ги жртвува перформансите и ефикасноста на батеријата понудени од процесорот М1, наместо да работи оперативен систем во емулација во овој момент. Според објавениот извештај, првата порта на Apple M1 Linux ќе има UART, SMP и DeviceTree поддршка за да понуди основна функционалност. Покрај тоа, ќе биде поддржан тампон систем базиран на SimpleFB. Сепак, треба да се напомене дека е многу тешко да се користи одликата за забрзување 3D/Video во првата фаза, дури и ако ги има овие карактеристики.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments