Apple Watch ќе може да открие covid-19!

Се вели дека Covid-19 и други респираторни заболувања ќе може да се детектираат со Apple Watch.

Apple има намера да интегрира друга важна карактеристика поврзана со здравјето во паметниот часовник Apple Watch. Компанијата исто така успеа да спаси многу животи со вклучување на сензори за кислород во крвта и EKG во својот апарат за носење. Сега е споделено дека компанијата ќе започне студии за тоа дали може да открие респираторни заболувања како што се Ковид-19, грип и повеќе за Apple Watch.

Apple иницира нова студија за ова во партнерство со Универзитетот во Вашингтон и истражувањето на грипот во Сиетл. Целта на студијата е да се провери дали Apple Watch може да открие COVID-19 и други респираторни заболувања. Студијата за прв пат беше објавена на настанот „Тајм муви“ што се одржа во септември минатата година. Сега Apple Insider наведува дека работата е официјално започната.

Со студијата, се сака да се види дали информациите собрани од Apple Watch и iPhone можат да откријат рани знаци на респираторни заболувања како што е Covid-19. На оние кои сакаат да учествуваат во студијата, Apple ќе им обезбеди паметен часовник и ќе собере информации за здравјето и активноста на вашиот уред. Покрај тоа, од вас ќе биде побарано да одговорите на едноставни прашања од анкетата за респираторни симптоми и начин на живот на неделно и месечно во апликацијата Apple Research на вашиот „iPhone“. Во случај на болест за време на студијата, на учесниците ќе им се даде бесплатен брис од носот дома за да се тестираат за Covid-19 и други респираторни заболувања, а ќе бидат потребни и дополнителни здравствени мерки со користење на вашиот Apple Watch. Исто така, меѓу информациите е дека периодот на истражување и собирање на податоци ќе трае до 6 месеци.

Претходно беше откриено дека Apple Watch може да им помогне на корисниците при рано откривање на Covid-19.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments