ВО ПРОИЗВОДСТВО! Првите DDR5 мемориски модули на производна лента!

Достигнато е масовно производство за првите мемориски модули DDR5.

Масовното производство на мемориски модули DDR5 е пријавено од кинеските производители Netac и Jiahe Jinwei. Според извештајот на VideoCardz, се чини дека мемориските модули ќе бидат компатибилни со процесорите на 12-та генерација основи, со код име Alder Lake, кои Intel сè уште не ги објави.

Гледајќи ги обележувањата што излегоа во јавноста, DDR5 има неколку подобрувања во однос на DDR4. На пример, кога се намалува таванската фреквенција од 6400 MHz на 4800 MHz, се користи помалку енергија. Управувањето со напојувањето може да се управува и преку DIMM.

Исто така е меѓу информациите дека новите мемориски модули DDR5 произведени од Jiahe Jinwei и Netac ќе имаат капацитет од 16 GB RAM меморија, но моделите од 32 GB се исто така во фаза на работа.

Засега, не е детално кога овие мемориски модули ќе бидат објавени на пазарот. Од друга страна, Нетак потврди дека фазата на евалуација е завршена. Исто така, се наведува дека процесот се одвива непречено и DDR5 мемориските модули се вчитуваат во оперативниот систем без никакви проблеми.

DDR5 SDRAM (истовремена динамичка меморија за случаен пристап) најверојатно ќе стане новиот стандард, особено што спецификациите ќе бидат поддржани од претстојните процесори на 12-та генерација на Intel и архитектурата од следната генерација на AMD. 16 GB RAM меморија на DDR5 исто така ќе биде повеќе од доволно за поддршка на претстојните врвни процесори и графички процесори.

32 GB DIMMs се повеќе од доволни за игри компјутери, додека 64 GB и 128 GB ќе бидат идеални за инсталации на работни станици што се користат во професионален бизнис, како што е графички дизајн.

Од друга страна, да ве потсетиме дека кинеска компанија работи на 10.000 MHz DDR5 RAM мемории.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments