Facebook мисли дека новиот систем со вештачка интелигенција ќе помогне во лекувањето на ракот!

Facebook тврди дека новиот систем за вештачка интелигенција може лесно да предвиди комбинации на лекови што можат да се користат за третман на рак. Студијата што се спроведува може да осигури дека истражувањето на лекови за кое се потребни години за да се најдат резултати за многу кратко време. Ако резултатите се позитивни, тоа може да донесе апсолутно решение за ракот.

Придобивките од вештачката интелигенција за науката и технологијата се зголемуваат од ден на ден. Вештачката интелигенција, која се користи во многу области од животот, може да се најде во медицината. Според изјавата на Facebook, вештачката интелигенција развиена од компанијата може да ги предвиди комбинациите на лекови што ќе придонесат за надминување на ракот.

Наводно, новиот систем на вештачка интелигенција на Facebook може да предвиди различни ефекти што се јавуваат кога се користат различни лекови во исто време. Така, ефектот на лековите во клетките може да се забрза или зголеми. Доколку студиите во оваа насока дадат позитивни резултати, може да се појават процеси на третман што можеме да ги наречеме „дефинитивно решение за карциномот“.

Новиот систем за вештачка интелигенција развиен од одделот за истражување на АИ на Facebook и Центарот Хелмхолц во Германија е првиот едноставен за употреба систем за вештачка интелигенција што може да предвиди комбинации на лекови кои ќе работат во лекување на болести како што е ракот, според тврдењето на Facebook. Фабијан Теис, кој работи во Хелмхолц центарот во Минхен и е една од водечките фигури во студијата, вели дека овој вид истражување на лекови обично трае со години. Се надеваме дека системот за вештачка интелигенција, кој е особено оценет за третман на рак, ќе го скрати процесот на лекување на многу повеќе болести.

Моделот на вештачка интелигенција на Facebook ги пресметува реакциите на клетките по користење на одредени комбинации на лекови и ги евидентира овие податоци. Оперативниот систем, земајќи го предвид видот на лековите, со кои се комбинираат лековите, дозата, времето потребно и типот на целната клетка, се очекува да открие третмани кои може да се разликуваат од личност до личност.

Истражувачкиот тим тврди дека таквите предвидувања не можат да бидат направени од луѓе. Да претпоставиме дека ќе бидат тестирани различни комбинации од 100 лекови: Избирање на 5 од нив и нивно комбинирање со 3 различни дози е еквивалентно на 19 милијарди испитувања. Да, овој вид на работа не ја водат луѓето; Сепак, почитувањето на сите можности понекогаш се одвива во текот на 5 години работа.

Резултатите од системот се точни 90%!

Истражувачкиот тим го тестираше моделот на вештачка интелигенција. За да се разбере точноста, беа користени комбинации на лекови со познати ефекти во студијата. Како резултат на тестот, се покажа дека системот предвидува ефект на лекови врз клетките со точност од над 90%.

Новиот модел на АИ ќе биде објавен во истражувачката заедница како алатка со отворен извор и ќе се развива со текот на времето. Дејвид Лопез Паз од Facebook AI Research вели дека моделот може да се развива за неколку часа на еден уред. Иако сè уште не се извршени детални тестови за живи суштества, се смета дека новата вештачка интелигенција на Facebook е одличен прв чекор во третманот на рак.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments