Поддршка за Parallels Desktop на Apple M1

Софтверот за виртуелизација Parallels Desktop 16.5 сега има природна поддршка за Apple M1.

Изданието Parallels Desktop 16.5 го објави Parallels. Со новата верзија на софтверот за виртуелизација, овозможена е поддршка за новите процесори на Apple M1. Локалната поддршка ќе има значителни придобивки, бидејќи софтверот има тенденција да троши значителни хардверски ресурси.

Паралелите даваат големи тврдења за подобрувања во перформансите и ефикасноста на енергијата. Прво, на Apple M1 Mac му се ветува 250 проценти поголема ефикасност на енергијата во споредба со MacBook Air со седиште во Intel 2020. Од друга страна, се чини дека се споредува со Apple M1 MacBook Air со 16 GB RAM меморија, со модел напојуван од Intel Core i5-8210Y и 8 GB RAM меморија првично објавен во јули 2019 година. Од понови причини, не се претпочиташе поновиот Ice Lake MacBook Air со седиште во Intel.

Сепак, Apple M1 MacBook Pro зборува за 60 проценти повеќе перформанси отколку Intel-based MacBook Pro. И тука, моделите од најновата генерација на MacBook со Intel Core i9-8950HK и AMD Radeon Pro 555X GPU се игнорирани. Конечно, се ветува до 30 проценти повеќе перформанси во Windows VM.

Потребно е да се сврти внимание на друг проблем што ова ажурирање не може да го реши. Додека повеќето апликации што доаѓаат со Windows 10 не работат на Apple M1 бидејќи поддржуваат само 64-битни ARM апликации, Windows 10 сепак доаѓа со многу 32-битни апликации. Исто така, Microsoft објавува само VHDX слики за Windows на ARM Insider Previews. Затоа, сè уште не е можно да се добие стабилна верзија на оперативниот систем што работи на Mac.

Сепак, Parallels Desktop е нова верзија на сопственици на Mac врз основа на М1, кои ќе се појават доста добро.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments