Алатката за анализа на рекламирање „Facebook Analytics“ ќе биде отстранета на 30 јуни!

Facebook Analytics, најкорисната алатка за анализа на рекламите на Facebook, ќе биде во етерот од 30 јуни. Доколку имате податоци дека ќе се повлечете од возилото што ќе биде извадено од воздух до 30 јуни 2021 година, препорачуваме да брзате до овој датум.

Фактот што Facebook Analytics што се користи преку Facebook Business Manager е отстранет од јуни, ги вознемири огласувачите многу. Сè уште не е јасно зошто е „отстранета“ скоро единствената алатка за Аналитика со која можеме да анализираме многу податоци.

Facebook рекламните алатки; Facebook Business Suite пренасочува кон Менаџер на реклами и Менаџер на настани. Сепак, има нешто заборавено, беше многу лесно да се пристапи до сите податоци преку Facebook Analytics, да се преземат како единствена CSV-датотека и да се добие анализа на стожерот.

Под нормални околности, беше многу тажно да не можете да го интегрирате панелот за реклами на Facebook со Google Analytics. Сепак, беше прилично лесно да се интерпретираат некои од податоците со помош на Facebook Analytics обезбедени од Facebook. Конверзија, кликови, прегледи, време поминато од корисниците во реклами, итн. Лесно имавме шанса да споредиме пристап до многу метрики како што се. Другите алатки водени од Facebook можат да ни помогнат да ги преземеме и комбинираме сите овие податоци дел по дел.

Секако постои причина зошто Facebook го направи ова ажурирање, но ако барем дозволи интеграција на алатки за анализа, како што се Google Analytics или Yandex Metrika, на многу рекламни ќе им биде полесно да ги толкуваат мерилата. Како што знаете, Facebook беше критикуван дека неодамна фрли „забрана за сенка“ на својот профил на Instagram, на кој има многу реклами. Со ова ажурирање, се чини дека повторно е мета на критики.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments