WD My Book Live ги губи податоците на своите корисници!

Western Digital препорачува да ги исклучите уредите од интернет поради проблемот.

Корисниците на WD My Book Live низ целиот свет се соочуваат со неочекувано прашање кога ги изгубија сите свои податоци складирани на мрежниот диск за складирање (NAS). Western Digital го призна проблемот и им препорачува на корисниците да ги исклучуваат своите уреди My Book Live од Интернет за да избегнат какви било проблеми до ново известување. Компанијата, исто така, ги испитува проблемите што резултираа со целосно бришење на сите податоци на уредите без претходно известување за корисниците. Се чини дека проблемот ги засега и WD My Book Live и My Book Duo.

Некои корисници првично објавија на форумот за поддршка на Western Digital дека одеднаш ги изгубиле сите свои податоци складирани на нивниот уред WD My Book Live. На форумот на компанијата, погодениот корисник започна нишка со зборовите: „Имам WD My Book Live поврзан со мојот домашен LAN и работи добро со години. Но, денес видов дека директориумите се појавуваат празни и некако ги нема сите податоци за нив “, објави тој. Набргу по објавувањето на проблемот на Интернет, другите корисници на My Book Live одговараат, велејќи дека доживеале слично ненадејно губење на податоци. Некои корисници исто така истакнуваат дека ненадејното бришење на податоците не е резултат на ново ажурирање на софтверот.

Western Digital одговори на поплаките на корисниците на својот форум за поддршка и рече дека утврдил дека безбедноста на некои уреди од My Book Live е нарушена од малициозен софтвер. Компанијата со седиште во Калифорнија вели дека оваа ситуација е предизвикана од ресетирање на фабриката што ги збриша сите податоци на уредите. Компанијата исто така известува дека основната причина за проблемот ја испитуваат нејзините инженери. Сепак, исто така е нагласено дека корисниците треба да ги исклучат своите уреди My Book Live од Интернет во ова време.

Според случаите пријавени на форумот за поддршка на компанијата и првично забележани од Заспаниот компјутер, најпогодените уреди My Book Live продолжија да ја прикажуваат структурата на датотеката каде што првично беа зачувани изгубените податоци. Некои корисници велат дека нивниот уред е ресетиран на фабричките поставки, додека други известуваат дека прегледале страница на која барале лозинка што не ја знаеле.

Конечно, треба да се напомене дека сè уште е нејасно дали компанијата ќе се обиде да им обезбеди на корисниците каква било услуга за враќање на податоците заради ненадејно губење на податоците.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments